Deze column maakt ook deel uit van de nieuwste aflevering van De Golfpodcast.
In de loop der jaren is het onderhoud van golfbanen in het algemeen en van greens in het bijzonder steeds verstandiger geworden. Het gebruik van zogenaamde gewasbeschermingsmiddelen wordt verder en verder beperkt. Nederland is - met de NGF als grote animator - in dit verband een van de Europese koplopers.
Ook voor wat betreft het gebruik van water heeft er een kentering plaatsgevonden. De fairways worden niet zo vaak en ook niet zo lang gesproeid als een jaar of tien geleden het geval was. Geel is het nieuwe groen, is het adagium.
Ik heb het al vaker gezegd en geschreven: de Federatie heeft met dit onderwerp maatschappelijk gezien goud in handen. Geen enkele andere sport is op dit gebied zo vooruitstrevend. Als je je imago als elitaire sport wil weg poetsen, dan is het ecologische element zo belangrijk.
Een paar maanden geleden was er even sprake van een publicitair offensiefje, maar verder dan de website van de NGF kwam het allemaal niet. En nu wordt alles ondergesneeuwd door het op zich lovenswaardige streven om meer vrouwen aan het golfen te krijgen.
Maar er is nu wat betreft het onderhoud van banen een acuut probleem, dat nog maar eens aantoont dat golf zich veel krachtiger met het groene beleid moet profileren.
Het is de laatste maanden droog geweest in ons land. Zo droog dat de provincie Noord-Brabant het gebruik van grondwater een maand geleden al aan banden heeft gelegd.
Tot 1 juni mag in 4 regio's van Brabant geen grondwater worden gebruikt om grasland en sportvelden te beregenen. De grondwaterstanden zijn daar onder de grenswaarde gezakt’, lees ik op de website van een van de waterschappen.
In deze provincie worden 35 golfbanen door deze maatregel getroffen. Maar met gele fairways heeft golf zoals gezegd al leren leven.
Er wordt echter geen uitzondering gemaakt voor die kwetsbare delen van de baan: de greens. Kennelijk hebben de overheden niet door dat greens een essentieel onderdeel van het spel vormen en dat ze niet zonder water kunnen. En kennelijk ook niet dat een golfbaan geen hobby maar een bedrijf is.
En nu komt het: tennisclubs met gravelbanen en voetbal- en hockeyclubs met kunstgrasvelden zijn van de maatregel uitgezonderd. Of, zoals iemand mij zei, het voorkomen van een schaafwond van een hockeyer is belangrijker dan het in de problemen brengen van de bedrijfstak golf.
Ik begrijp dat de golfbranche binnenkort aan tafel zit met de waterschappen.
Laat, maar hopelijk niet te laat
- Golfsupport.nl