Rijkeluissport

Golf heeft in bepaalde delen van de bevolking nog altijd het imago van een rijkeluissport. Dat is in sommige gevallen zeker waar, maar dat wil niet zeggen dat je er niet voor moet werken, constateert columnis Andy Houtkamp in zijn laatste column voor Golfers Magazine.

maverick

Het is een van de grootste vooroordelen over onze geliefde sport: dat het vooral een rijkeluissport is. Een beetje kan ik daar wel in meegaan. Het is zeker geen goedkope sport. Daar waar je voor een lidmaatschap van een voetbal- of honkbalclub rond de 300 euro per jaar betaalt, ben je bij een golfclub vaak veel meer kwijt. Al kun je met een greenfee hier en een rittenkaart daar best betaalbaar je rondjes spelen.

Een golfer die niet echt op de centjes hoeft te letten, is Maverick McNealy. Hij is erfgenaam van een aardig bedrag: zijn vaders vermogen wordt geschat op 800 miljoen dollar. Pa zette ooit in Silicon Valley een lucratief bedrijf op, Sun Microsystems, en verdiende daar heel behoorlijk mee.

Toen Maverick jong was, speelde hij wel golf, maar het werd als vanzelfsprekend gezien dat hij in de voetsporen van zijn vader zou treden. Hij studeerde af aan een van de duurste en beste universiteiten van de VS, Stanford, maar was gedurende zijn opleiding zo dol geworden op golf dat hij meer belangstelling had voor een loopbaan als golfprofessional. Zeker toen hij op een prachtige dag tijdens een toernooi een 61 maakte, besefte hij dat zijn plan kans van slagen had. Al knoopte hij ook de woorden van zijn vader in zijn oren: talent alleen is niet voldoende, zonder hard werken kom je er niet.

En dus ging hij aan de slag.

Via de Web.com Tour bereikte junior de PGA Tour, waar hij zelf zijn centjes verdient. Een toernooioverwinning op het hoogste niveau zat er nog niet in, maar in februari behaalde hij een keurige zevende plaats op de prestigieuze Genesis Invitational. Goed voor een cheque van een kleine honderdduizend dollar, waardoor zijn totale prijzengeld de vijf miljoen dollar passeerde.

Zelf gaat Maverick er prat op dat hij niets van zijn vader cadeau kreeg en overal hard voor moest werken. Toch helpt opgroeien in een huis met een kunstijsbaan, basketbalveld en privé-golfbaan in de tuin wel om groot te worden. Zijn relatie met profgolfer Danielle Kang mag dan voorbij zijn, maar medeleven met McNealy is niet echt nodig. Met zijn klasse en doorzettingsvermogen, gekoppeld aan een prettige ruggensteun vanuit huis, lacht het leven hem toe.

En dan moet die erfenis nog komen.

Columns
  • Golfsupport