Baantip: Royal Ostend

Royal Ostend ligt gewoon aan de Belgische kust, vlakbij het toeristische dorpje De Haan. Maar qua golf wordt het niet Britser dan dit op het Europese vasteland.

Baantip: Royal Ostend

Aan het eind van de 19de eeuw probeerde Koning Leopold II het Belgische Oostende aantrekkelijker te maken voor Britse bezoekers door er een golfbaan aan te leggen. Zowel in de Eerste als de Tweede Wereldoorlog werden de baan en het clubhuis verwoest, maar de aanhouder wint en in de duinen tussen De Haan en Oostende ligt nog steeds een heerlijke linksbaan: Royal Ostend.

De eerste vier en de laatste vier holes zijn het beste te omschrijven als 'degelijk', maar hier tussenin ligt een prachtige stretch holes die niet zou misstaan aan de andere kant van het kanaal. Je moet er een drukke weg voor oversteken en slalommend tussen hordes strandgasten door, die met hun koelboxen en parasols massaal richting zee migreren, maar dan sta je ineens op een klassieke links.

Slechts één duin scheidt je van de Noordzee en de wind heeft vrij spel. Vanaf hoge duinen moet je afslagen richting glooiende fairways zien te dirigeren, die worden omzoomd door kniehoog zwenkgras. Is dat gelukt, dan wacht een approach naar een harde green, die op zijn beurt wordt bewaakt door diepe potbunkers en razendsnelle run-off area's. Dit is linksgolf zoals het hoort. Britser wordt het niet op het Europese vasteland.

Het onlangs in Engelse stijl verbouwde clubhuis versterkt het 'buitenlandgevoel' en op het ruime terras dat hoog boven de eerste tee uit torent, is het goddelijk nagenieten van een authentieke golfervaring. Simply splendid.