Spieth wint zonder putter

Vorige week miste hij het weekend en de kans op een groen jasje maar na afloop van het RBC Heritage mocht de Amerikaan alsnog ruimte in zijn kledingkast maken.

spieth

Er was wel een verlenging nodig voor Spieth zijn dertiende zege bij mocht schrijven. Na 72 holes stonden hij en Patrick Cantlay met -13 zij aan zij op het leaderboard waardoor een extra bezoek aan de pa4-4 achttiende noodzakelijk was.

Dat het tot extra holes kwam was een klein wonder te noemen. Spieth kreeg vorige week een behoorlijke mentale dreun te verwerken toen hij de cut miste in The Masters, speelde desondanks goed op Harbour Town, maar worstelde opzichtig op de greens. 'Ik speelde deze week eigenlijk zonder putter', vatte Spieth zijn gepruts op de green zelf samen na afloop van de wedstrijd. Daarmee zei hij niets teveel: in het klassement strokes gained putting vond hij zijn naam pas terug op de zestigste plaats, en de van nauwelijks dertig centimeter gemiste putt op achttien van zaterdag, zal nog vaak worden herhaald. 'Ik ben blij dat ik na die putt de boel bij elkaar heb gehouden en er vandaag niet met de pet naar gooide.'

Niet dat het zondag allemaal soepel ging, maar Spieth liet eens te meer zien een groot talent te zijn en een vechter bovendien. Op de eerste negen noteerde hij twee eagles (op twee en vijf) en toen hij na bogeys op negen en elf (drieputt) weer wat wegzakte, herpakte hij zich met birdies op dertien en achttien om met -13 een score neer te zetten waar de andere spelers nog maar aan moesten zien te komen.

In die missie slaagde dus alleen Patrick Cantlay waardoor een verlenging nodig was. Die duurde niet lang. Beide spelers sloegen hun approach in de greensidebunker maar waar Spieth bijna uitholede vanuit het zand voor een tap-in par, kwam de bunkerslag van Cantlay hot uit de bunker waarna hij de lange putt om de play-off gaande te houden niet maakte en Spieth daarmee aan de overwinning hielp.

Voor het tweede jaar op rij won Spieth, die zijn eerste overwinning als vader boekte, daarmee op Paaszondag. Op de vraag of hij wist welk toernooi volgend jaar met Pasen tot een climax komt hoefde hij niet lang na te denken: 'The Masters?'

Door zijn zege klimt Spieth op de FedExRanking naar de elfde plaats terwijl hij op de wereldranglijst precies genoeg punten pakte om de top-10 weer in te komen.

Tour
  • ProShots