Een feest voor jong en oud

Als het weer geen spelbreker is, wordt een traditie hersteld op Augusta National: de Par 3 Contest.

Kids

Duizenden toeschouwers, tientallen topspelers van nu en toen met in hun kielzog springende, rennende en buitelende kinderen en kleinkinderen. Zo hier en daar een hole in one en vooral veel plezier aan de vooravond van The Masters.
Anders is anders op Augusta National. Stijver, conservatiever.
Toen Ken Green - enfant terrible avant la lettre - in de jaren tachtig zijn kinderen liet caddiën tijdens de par-3 wedstrijd kreeg hij daags erna een memo van het bestuur van Augusta National: hoe had hij het in zijn hoofd gehaald om dit te doen.
Nu zijn kinderen - vaak verkleed als caddie - niet meer weg te denken aan het festijn op de woensdag voor het kampioenschap. Zeker niet nadat een paar jaar geleden werd besloten om het toernooitje live uit te zenden.
Twee jaar lang hebben we dit moeten missen en hopelijk gaat het allemaal nu wel door, want de weersverwachting is bepaald niet hoopgevend. Helaas doet Jack Nicklaus niet mee. De 82-jarige zesvoudige winnaar is fysiek niet in staat mee te doen.
De 969 meter korte par-3 baan van Augusta National ligt naast het clubhuis, over en langs twee vijvers. Een ervan werd aangelegd op verzoek van de vroegere opperbevelhebber van de geallieerde legers in Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog, tevens later president én Augusta-lid: Dwight D. Eisenhower. Bijnaam: Ike.

Ike’s Pond was aanvankelijk bedoeld om te vissen, net als de aanpalende en later aangelegde De Soto Pond.
De par-3 baan werd in 1958 geopend en in 1960 kon er de eerste Par 3 Contest worden gehouden - in 23 slagen gewonnen door Sam Snead. Het baanrecord stond decennialang op 20, tot Jimmy Walker in 2016 slechts 19 strokes nodig had.
Holes in one? Er zijn er in de laatste 44 jaar honderd gemaakt. De meeste in 2016, toen er maar liefst negen konden worden genoteerd. Een ervan - op de tweede - was van winnaar Walker.
Gary Player heeft er vier gemaakt, meer dan wie dan ook.
En dan is er nog de vloek van de Par 3 Contest: wie eerste wordt, ‘weet’ dat hij die week niet The Masters zal winnen. Daarom slaat bijna iedereen die op woensdag dreigt de laagste score te laten noteren op de laatste hole de bal in het water of laat zijn caddie of een familielid afslaan.
Twee spelers waren niet bijgelovig en wonnen bijna beide wedstrijden in dezelfde week: Raymond Floyd in 1990 en Chip Beck in 1993. Floyd verloor in een play-off van Nick Faldo en Beck moest na een slechte tweede negen de zege aan Bernhard Langer laten. Augusta laat niet met zich spotten.

Reportage
  • Golfsupport.nl