1. Vraag en antwoord
Hoe meer een clubfitter weet over jouw spel, hoe meer hij of zij je kan helpen om de juiste beslissingen te maken. Als je fitter te weinig vragen stelt, moeten er alarmbellen gaan rinkelen. Goed fitters werken graag met golfers die kunnen vertellen over wat ze voelen of ervaren als ze met een ander clubhoofd of een andere shaft slaan. Sowieso aan bod moeten komen: je spelniveau, je huidige clubs, sterke en zwakke punten, je meest voorkomende balvlucht, het type baan waarop je vooral speelt, hoe je wilt dat de clubs eruitzien en voelen, je golfdoelen en wat je met de fitting wilt bereiken.
2. Binnen of buiten?
Ons standpunt hierover is de laatste jaren wat milder geworden. Dat je op de driving range ziet hoe de bal vliegt, is een voordeel en voor een ervaren fitter een belangrijke bron van informatie, maar tegenwoordig kun je indoor ook heel efficiënt gefit worden – zeker met de nieuwe Titleist Pro V1 RCT ballen met radar reflective technology, waarvan de spin uiterst secuur door een launch monitor kan worden gemeten. Die launch monitor is wel een vereiste. Als je tijdens je fitting geen data kunt zien en analyseren, moet je sceptisch zijn. Is dat echter goed geregeld, dan is een verwarmde kamer vooral 's winters natuurlijk veel comfortabeler dan een winderige driving range.
3. Premium of driving range-balen?
Een groot voordeel van indoor fitting is dat je meestal je eigen bal kunt gebruiken, die je ook in de baan gebruikt. Om op de driving range accuraat gefit te worden, moet je sowieso goed kwaliteit driving range-ballen hebben. En weiger te slaan met verschillende modellen ballen, want in dat geval zullen de resultaten veel te inconsistent zijn.
4. Sla eerst je eigen clubs
Bij elke fittingsessie heb je een ijkpunt nodig en alleen als je eerst met je eigen clubs slaat, heb je een startpunt om prestaties van andere clubs mee te vergelijken. Je hoeft geen emmers vol ballen te slaan, maar een paar goede swings die accuraat je typische balvlucht laten zien zijn essentieel. Een goede clubfitter vergelijkt de data van elke nieuwe club met die van je huidige set, zodat je precies ziet wat een upgrade te bieden heeft.
5. Breng data mee
Het is niet voor niets dat Ping, Cobra en TaylorMade allemaal werken met shot tracking van Arccos. De data kunnen gebruikt worden om beter te begrijpen hoe we in de baan presteren. Volgens Ping gaat analyse van shot tracking in de toekomst heel belangrijk worden bij hun fitting. Als jij je slagen bijhoudt, neem de data dan mee. Het kan je fitter waardevolle informatie over je spel geven.
6. Gat naar wedges en hybrides
Als je voor ijzers wordt gefit, denk dan heel goed na over hoe je nieuwe set aansluit op je wedges en hybrides. Veel amateurs kunnen beter uit de voeten met hybrides dan lange ijzers, dus een fittingsessie is het ideale moment om ook te kijken naar hybrides. Een goede fitter legt je uit hoe je de juiste afstandsverschillen krijgt tussen de clubs in je tas (gapping), en daar valt ook de overgang van je ijzers naar je hybrides en wedges onder.
7. Denk twee keer na over een volle tas
Als je de smaak te pakken hebt, klinkt je in één keer laten fitten voor een volle tas misschien als een goed idee, maar dan moet je wel heel veel ballen slaan. Dat is bij clubgolfers meestal geen goed idee omdat de vermoeidheid na een paar uur hard toeslaat. Goede fitters doen een volledige fitting liever in meerdere sessies. Door driver/woods, ijzers/hybrides en wedges/putter apart te fitten, krijg je een accurater beeld over en beter begrip van je spel.
8. Laat je informeren
Een goede fittingsessie zorgt er niet voor dat een slechte golfer een geweldige ball striker wordt, maar een goede fitter legt je wel uit wat je vertrekhoek en spin bij elke club zijn en hoe je nieuwe clubs je data zullen optimaliseren – of het nu meer snelheid, minder spin of betere accuratesse betreft. Na een fittingsessie moet je je eigen spel beter begrijpen en de clubs in de tas hebben die bij jouw swing passen. Als een fitter je niet duidelijk kan uitleggen waarom een bepaalde club of shaft voor jou beter werkt, moet je heel goed nadenken of je je geld niet elders moet uitgeven.