Eerste Major van 2022

Alleen de zieke Nelly Korda ontbreekt in Californië … Jordan Spieth verdedigt titel in Texas Open … Pasqualle Coffa speelt Zuid-Afrikaans Open … Drie Nederlanders doen ook in Zuid-Afrika mee in een wedstrijd van de Challenge Tour … Amateur-klassieker in Spanje met sterke Nederlandse afvaardiging

Mission Hills

Majors
Kampioenschap:
The Chevron Championship
Data: 31 maart – 3 april 2022
Baan: Mission Hills Country Club, Dinah Shore Tournament Course, Rancho Mirage, Californië (VS)
Lengte: 6.184 meter
Par: 72
Prijzengeld: $ 5.000.000
Live Scoring: Vanaf donderdag 17.00 uur via website LPGA Tour
Televisie: Alle dagen live op Ziggo Sport Golf van 20.00-1.00 uur.
Nederlanders: Geen
Mooie namen: De hele wereldtop doet mee met uitzondering van Nelly Korda, bij wie een bloedprop in haar arm was ontdekt.
Winnares in 2021: Patty Tavatanakit (Thai)
Laatste vijf winnaressen: 2021 – Patty Tavatanakit (Tha), 202o – Mirim Lee (Z-K), 2019 – Jin Young Ko (Z-K), 2018 – Pernilla Lindberg (Zwe), 2017 – So Yeon Ryu (Z-K)
Bijzonderheden: Ziggo Sport Golf zendt dit seizoen vier van de vijf Majors van de vrouwen rechtstreeks uit en het bal wordt geopend met een kampioenschap met een nieuwe naam en dus een nieuwe sponsor.
Kraft Nabisco en de Japanse vliegtuigmaatschappij ANA gingen Chevron voor. Zijn we meteen van die zweverige naam af: van 2015 tot en met 2021 moesten we het met ANA Inspiration doen
De geschiedenis gaat terug tot 1972 en in 1984 kreeg het toernooi de Major-status.
Het begon allemaal met de in 1994 overleden actrice Dinah Shore, die veel deed voor de LPGA. Zo veel zelfs dat ze in de Hall of Fame werd toegelaten. De winnares krijgt nog altijd de Dinah Shore Trophy en de baan draagt ook nog eens haar naam.
De baan ligt ten oosten van Los Angeles (op twee uur rijden) in een streek die is bezaaid met golfbanen.

DP World Tour
Het is bepaald geen teken van kracht de voormalige Europese Tour weer een gat in het speelschema heeft. Weliswaar telt The Masters (7 – 10 april) ook mee voor de ranking, maar het gros van de spelers – ook de Nederlanders – kunnen pas vanaf 21 april in actie komen. Dan worden er twee toernooien aan de Spaanse oostkust gespeeld: het ISPS Handa Championship in Spain en het Catalunya Championship.

PGA Tour
Toernooi:
Valero Texas Open
Data: 31 maart – 3 april 2022
Baan: TPC San Antonio, Oaks Course, San Antonio, Texas (VS)
Lengte: 6.853 meter
Par: 72
Prijzengeld: $ 8.600.000
Live Scoring: Vanaf donderdag 16.00 uur via de website van de PGA Tour
Televisie: Vier dagen live op Golf TV en op woensdag 6 april zendt Ziggo Sport Golf van 18.30 – 19.30 uur een samenvatting uit
Mooie namen: Rory McIlroy, Bryson DeChambeau, Jordan Spieth, Hideki Matsuyama, Tony Finau, Abraham Ancer, Corey Conners en Rickie Fowler.
Winnaar in 2021: Jordan Spieth (VS)
Laatste winnaars: 2021 – Jordan Spieth (VS), 2020 – niet gespeeld vanwege covid-19, 2019 – Corey Conners (Can), 2018 – Andrew Landry (VS), 2017 – Kevin Chappell (VS), 2016 – Charley Hoffman (VS)
Bijzonderheden: Wie nog niet in het bezit is van een invitatie voor The Masters heeft nog één kans: het Texas Open winnen.
Voor veel spelers is het toernooi het laatste deel van de voorbereiding op het eerste Major van 2022, dat volgende week op het programma staat.

Ladies European Tour
Een Major in Californië, maar voor veel andere speelsters staat het tweede toernooi op rij in Zuid-Afrika op het programma.
Het met drie ton gedoteerde Investec SA Women’s Open wordt van 30 maart – 2 april (woensdag – zaterdag) op de Steenberg Golfclub bij Kaapstad gespeeld. Pasqualle Coffa staat op de deelnemerslijst.

Challenge Tour / Sunshine Tour
En nog steeds is de Challenge Tour in Zuid-Afrika; nu voor het met 250 duizend euro gedoteerde Limpopo Championship (31 maart – 3 april) dat ook al op twee banen wordt gespeeld. Dat betekent een groot veld en een kleinere kans om de cut te halen. Sven Maurits, Robbie van West en Lars van Meijel geven namens ons land acte de présence.

Satelliet Tours
De Alps Tour vervolgt het seizoen van 13 – 15 april met het Abruzzo Open dat onder de rook van Pescara wordt gespeeld.
De Red Sea Ain Sokhna Classic is het volgende toernooi van de Pro Golf Tour: van 12 – 14 april.

NGF Competitie
De derde speelronde van de Hoofdklasse wordt zaterdag gespeeld.

Oranje over de grens
Een klassieker in het zuiden van Spanje op een klassieke baan. Ooit was dit de Sherry Cup, maar sinds een paar jaar hebben we het over de Sotogrande Cup.
Van 30 maart – 2 april (woensdag – zaterdag) doen Kiet van der Weele, Bob Geurts, Lars van der Vight, Jack Ingham, Anne-Sterre den Dunnen, Lauren Holmey en Rosanne Boere namens ons land mee op een baan die meer dan uitstekend is: de uit 1964 daterende Royal Golfclub Sotogrande. Behalve een individueel klassement is er ook een prijs voor het beste landenteam.

Tour
  • Golfsupport.nl