Stenson moet het doen

Henrik Stenson is in de vroege herfst van 2023 de Europese Ryder Cup-captain. Zijn team probeert dan op de Marco Simone Golf & Country Club bij Rome de trofee te heroveren.

Henrik Stenson

De Open-kampioen van 2016 heeft een indrukwekkende Ryder Cup-carrière achter de rug en hij leverde in drie van zijn vijf gespeelde matches een belangrijke bijdrage aan de overwinning. In 2020 was hij op Whistling Straits een van de assistenten van captain Padraig Harrington.
De 45-jarige Stenson wordt de eerste Zweed die tot Europese captain wordt benoemd. Dat de DP World Tour met hem in zee gaat, betekent ook dat de Ice Man zo goed als zeker geen wedstrijden gaat spelen voor de in oprichting zijnde Super Golf League, het initiatief van Greg Norman en het staatsinvesteringsfonds van Saoedi-Arabië.
Henrik Stenson speelde eerder min of meer openlijk met de gedachte om over te stappen, maar kreeg van de Europese Tour te horen dat hij dan een captaincy kon vergeten.
‘Ik ben blij om de Europese Ryder Cup-captain te zijn’, zei de Zweed na de bekendmaking. ‘Het is een enorme eer en ik alles zal doen wat in mijn macht ligt en geen middel onbeproefd laten om de Ryder Cup terug in Europese handen te krijgen.’

Stenson maakte zijn Ryder Cup-debuut voor Europa in 2006 op The K Club bij Dublin, toen hij het winnende punt binnenbracht. Europa veegde toen de Amerikanen met 18½ – 9½ van de mat.
Hij was ook lid van de zegevierende teams van 2014 op het Schotse Gleneagles en in 2018 op Le Golf National bij Parijs. In 2008 en 2016 speelde Stenson voor verliezende Europese teams.
Henrik Stenson heeft wereldwijd zeventien titels behaald en werd de eerste Zweedse man die een Major won. Stenson zegevierde in The Open van 2016 op Royal Troon, na een fascinerend duel met Phil Mickelson en met een laatste ronde in 63 slagen.
Stenson werd gekozen door een vijfkoppig selectiepanel bestaande uit de drie meest recente Europese Ryder Cup Captains - Pádraig Harrington, Thomas Bjørn en Darren Clarke - plus de Chief Executive van de European Tour Group, Keith Pelley, plus DP World Tour Tournament Committee-voorzitter David Howell.
De Amerikanen maakten al eerder bekend dat Zach Johnson volgend jaar de kar moet trekken.

Tour
  • Getty Images / DP World Tour