Twaalfling

Dat Europa bij de komende editie van de Ryder Cup favoriet is, lijkt columnist Rob Hoogland sterk, al ziet hij in zijn recente column in Golfers Magazine wel mogelijkheden als er nog een paar broertjes Højgaard bijkomen. Een stuk of tien om precies te zijn...

hojgaard

Jammer dat Rasmus en Nicolai Højgaard niet tot een twaalfling behoren. Ze zagen slechts als (eeneiige) tweeling het levenslicht ‒ op 12 maart 2001 in het Deense Billund ‒ en vooral dáárdoor zal Europa ook bij de volgende strijd om de Ryder Cup, in Rome, zoek worden gespeeld door het team van de VS. Mijn voorspelling: 17-11.

Met twaalf gebroeders Højgaard was Europa wél favoriet geweest. Rasmus Højgaard zou in de singles korte metten met Dustin Johnson hebben gemaakt, Nicolai Højgaard met Justin Thomas, Henning Højgaard met Jordan Spieth, Torsten Højgaard met Bryson DeChambeau, Steen Højgaard met Brooks Koepka, Kjeld Højgaard met Collin Morikawa, Knud Højgaard met Patrick Cantlay, Bent Højgaard met Xander Schauffele, Mads Højgaard met Scottie Scheffler, Mogens Højgaard met Harris English, Sören Højgaard met Tony Finau en Kristian Højgaard met Patrick Reed. Er zouden geen Europese captain en vice-captains nodig zijn geweest, en dus ook geen captain’s picks. De heren Højgaard zouden het zelf allemaal onderling hebben geregeld en hooguit hun vader Ole hebben verzocht de administratieve taken op zich te nemen. Eindstand Europa-VS: 28-0.

Wat een talenten, Rasmus en Nicolai. Net 21 jaar oud maar nu al allebei meervoudig winnaar op de European Tour (excuses, ik krijg DT Tour nog steeds niet uit mijn pen).

Ik las een treffende anekdote. Vader Ole kan ook aardig golfen. Hij heeft handicap 1 en daagde zijn golfende tweeling uit voor een onderlinge wedstrijd op zijn par-70 homecourse Gyttegaard. Zijn jongens accepteerden de challenge met de gebruikelijke grijns op hun gezicht en zeiden: ‘Dan krijg je van ons acht slagen, pap.’

Met handicap 1 acht slagen krijgen…

Wat geschiedde? Ole Højgaard speelde precies zijn handicap, oftewel een ronde van één boven par, maar verloor toch de wedstrijd. Van beide zoons, welteverstaan. Rasmus noteerde 61 slagen dankzij negen birdies, Nicolai kwam tot dezelfde score met tien birdies en een bogey.

Maken ze elkaar sterker? Het heeft er alle schijn van. Rasmus scoorde aanvankelijk beter op de Tour (in de lagere regionen was het andersom). Maar een week nadat hij vorig jaar met een eerste plaats in de European Masters zijn derde European Tour-zege had behaald, won Nicolai het Italiaans Open, waarna hij dat kunststukje in februari van dit jaar herhaalde door het Ras al-Khaimah-toernooi in de Emiraten op zijn naam te schrijven. Samen hebben de broers nu dus al vijf overwinningen op zak.

Grote vraag: wie is wie? Rasmus en Nicolai (‘Ik werd een paar minuten eerder geboren en ben dus de oudste’) lijken zo erg op elkaar dat ik één ding vurig hoop: dat ze bij de volgende Masters of British Open samen in de laatste flight terechtkomen en dan óók nog precies dezelfde kledij aantrekken.

Succes, tv-commentatoren!

Columns
  • Golfsupport