Mickelson gaat door het stof

In een verklaring via twitter van een paar honderd woorden geeft Phil Mickelson aan dat hij betreurt wat hij een in een gesprek met journalist Alan Shipnuck heeft gezegd, maar schrijft ook dat zijn opmerkingen off the record waren. Iets dat de auteur ontkent.
@media (max-width: 679px){#fig-628a131826d4f img.lazyloading{background: #eee;}#fig-628a131826d4f img{#fig-628a131826d4f img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-628a131826d4f img.lazyloading{background: #eee;}#fig-628a131826d4f img{#fig-628a131826d4f img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-628a131826d4f img.lazyloading{background: #eee;}#fig-628a131826d4f img{#fig-628a131826d4f img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-628a131826d4f img.lazyloading{background: #eee;}#fig-628a131826d4f img{#fig-628a131826d4f img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Phil Mickelson

‘Hoewel het er gezien mijn recente opmerkingen nu niet zo uitziet, is wat ik gedurende dit hele proces heb gedaan altijd in het belang van golf, mijn collega's, sponsors en fans geweest.
Er is het probleem ontstaan van opmerkingen die off the record waren en die buiten de context en zonder mijn toestemming worden gedeeld, maar het grotere probleem is dat ik woorden heb gebruikt die ik oprecht betreur en die niet mijn ware gevoelens of bedoelingen weerspiegelen.
Het was roekeloos, ik heb mensen beledigd en mijn woordkeuze spijt me ten zeerste. Ik ben meer dan teleurgesteld en zal aan zelfreflectie doen om hiervan te leren.’
Zo begon Phil Mickelson zijn verklaring via twitter (de hele tekst staat op onder andere deze website), een paar dagen nadat Alan Shipnuck een belangrijke passage uit zijn in mei te verschijnen biografie van een van de beste golfers van de laatste 25 jaar had gepubliceerd.
Mickelson zei volgens Shipnuck dit in een telefonisch gesprek: 'Het zijn enge klootzakken (onvertaald: scary motherfuckers) om mee om te gaan. We weten dat ze Khashoggi (de journalist van de Washington Post) hebben vermoord en ze hebben een afschuwelijke staat van dienst op het gebied van mensenrechten. Ze executeren daar mensen omdat ze homo zijn. Dit alles wetende: waarom zou ik het überhaupt overwegen? Omdat dit een once-in-a-lifetime kans is om de manier waarop de PGA Tour werkt opnieuw vorm te geven.'
Deze woorden wekten de woede bij tal van andere spelers, in het bijzonder Rory McIlroy. Afgelopen zondag lieten Dustin Johnson en Bryson De Chambeau weten niet op het aanbod van de Saoedische Super Golf League in te gaan. Het ziet er naar uit dat geen enkele topspeler overstapt.
De SGL heeft nog niet gereageerd. CEO Greg Norman hult zich tot nu toe in stilzwijgen.
Dat deed Mickelsons hoofdsponsor KPMG niet: men heeft de overeenkomst met Mickelson met onmiddellijke ingang beëindigd en in de VS verwacht men dat een andere belangrijke partner van de speler, Workday, dit ook gaat doen
Mickelson ontkent zijn uitspraken dus niet en schrijft tevens dat hij voorlopig niet zal spelen. Of dit misschien wel komt door een schorsing die hem door de PGA Tour is opgelegd - en daar zou volgens juristen alle aanleiding voor kunnen zijn - wordt niet duidelijk, omdat de Tour daar niets over wil zeggen.

Inmiddels heeft auteur Alan Shipnuck in een uitgebreid vraag-en-antwoord artikel gereageerd op de verklaring van Mickelson.
'Hij stuurde me een tekstbericht op de ochtend dat de passage werd gepubliceerd. Hij was er niet blij mee. Net als in de verklaring die hij dinsdagmiddag uitbracht, deed Mickelson een halfslachtige poging om de geschiedenis terug te draaien door te zeggen dat ons gesprek een privégesprek was geweest, maar daar ben ik niet op ingegaan.
Hij wist dat ik aan een boek over hem werkte en vroeg wat te kunnen zeggen. Hij zei dat hij mediarechten en zijn grieven met de PGA Tour wilde bespreken, die beide onvermijdelijk terugvoeren naar Saoedi-Arabië. Als een persoon die het onderwerp van de biografie is de auteur belt, zal de inhoud van dat gesprek altijd in het boek voorkomen, tenzij uitdrukkelijk anders is overeengekomen.
Niet één keer in ons verkeer van tekstberichten of toen we aan de telefoon zaten, vroeg Mickelson om het off-the-record te laten zijn en ik heb er nooit mee ingestemd. Als hij het had gevraagd, zou ik het gesprek hebben beëindigd, want dit was duidelijk materiaal dat ik voor het boek wilde hebben. Mickelson belde me gewoon op en begon te praten. Om nu te beweren dat de opmerkingen off-the-record waren, is onjuist en dubbelzinnig.’

Laatste nieuws