De man die er niet zal zijn

Hij speelt deze week weer niet, maar tijdens de Honda Classic zal het toch over Mickelson, de positie van de PGA Tour en het Saoedische geld gaan … DP World Tour ligt nog steeds stil … Challenge Tour bivakkeert in Durban … Alps Tour begint nieuwe seizoen deze week in Egypte.
@media (max-width: 679px){#fig-63835262852ce img.lazyloading{background: #eee;}#fig-63835262852ce img{#fig-63835262852ce img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-63835262852ce img.lazyloading{background: #eee;}#fig-63835262852ce img{#fig-63835262852ce img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-63835262852ce img.lazyloading{background: #eee;}#fig-63835262852ce img{#fig-63835262852ce img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-63835262852ce img.lazyloading{background: #eee;}#fig-63835262852ce img{#fig-63835262852ce img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Phil Mickelson

DP World Tour
Het circuit ligt tot begin maart stil. Dat heeft alles te maken met de uitgestelde toernooien in Qatar en India. Het eerstgenoemde toernooi gaat toch door en wordt van 24 – 27 maart op de Doha Golfclub gespeeld – gelijktijdig met het WK Matchplay in Texas. India is van de kalender voor 2022 gehaald, evenals het toernooi in Japan.
Wanneer de vier Nederlanders weer spelen? Van 3 – 6 maart wordt op de Muthaiga Golfclub bij Nairobi het Magical Kenya Open gehouden. Daarna volgen twee toernooien die in Zuid-Afrika worden georganiseerd: van 10 – 13 maart het MyGolfLife Open en van 17 – 20 maart het Steyn City Open.
Vervolgens dus het Qatar Masters en daarna is er voor de ‘gewone’ spelers vanwege The Masters weer een pauze van een maand tot er twee nieuwe toernooien in Spanje op de rol staan.

PGA Tour
Toernooi:
Honda Classic
Data: 24 – 27 februari 2022
Baan: PGA National, Champions Course, Palm Beach Gardens, Florida (VS)
Lengte: 6.515 meter
Par: 70
Prijzengeld: $ 8.000.000
Live Scoring: Vanaf donderdag 14.00 uur via de website van de PGA Tour
Televisie: Alle dagen live op Ziggo Sport en Golf TV. Donderdag en vrijdag van 20.00 – 24.00 uur. Zaterdag en zondag van 19.00-24.00 uur
Mooie namen: Slechts een handjevol goede spelers komt aan de start waarvan vooralsnog slechts twee uit de top-20 van de wereldranglijst: Brooks Koepka en Louis Oosthuizen. Rickie Fowler en Patrick Reed staan ook op de lijst met 144 deelnemers
Ook veel European, onder wie Martin Kaymer, die zijn eerste toernooi sinds het Europese Tour Championship, eind november, speelt. Partner Irene Scholz schonk vorige maand het leven aan een zoon: Sam. Andere Europese topspelers die meedoen: Nicolai Højgaard, Tommy Fleetwood, Danny Willett, Ian Poulter, Shane Lowry, Lee Westwood en Henrik Stenson.
Winnaar in 2021: Matt Jones (Aus)
Laatste winnaars: 2021 – Matt Jones (Aus), 2020 – Sungjae Im (Z-K), 2019 – Keith Mitchell (VS), 2018 – Justin Thomas (VS) 2017 – Rickie Fowler (VS)
Bijzonderheden: De Florida Swing van de PGA Tour begint op dinsdag of woensdag met een vergadering van de spelers, onder leiding van commissioner Jay Monahan. Het belangrijkste punt van de vergadering is ongetwijfeld de mogelijk naderende ondergang van de Super Golf League, het project van de Saoedi’s en Greg Norman dat naar verluidt een budget van anderhalf miljard dollar heeft.
Bijna alle topspelers staan niet op de deelnemerslijst van de Honda Classic, maar het gros woont bij wijze van spreken om de hoek en je kunt verwachten dat het een drukbezochte bijeenkomst wordt.
Na de afzegging door Dustin Johnson en Bryson DeChambeau is er van Normans droom weinig over. Wat voor circuit heb je met mannen die tegen de vijftig lopen en nog even willen cashen?
De door de journalist Alan Shipnuck gepubliceerde uitspraken van Phil Mickelson sloegen vorige week in als een bom. En ze hebben de hele zaak in een stroomversnelling gebracht. Zonder dat Mickelsons plan om de PGA Tour naar zijn hand te zetten realiteit wordt. Phil heeft zijn hand op ernstige wijze overspeeld. En dat zal hem flink worden ingewreven.
Omdat DeChambeau en Johnson met verklaringen kwamen die heel wat overeenkomsten vertoonden, zou je je kunnen afvragen of de PGA Tour hen met ernstige sancties heeft gedreigd.
De manier waarop Rory McIlroy afgelopen zondag nog even uithaalde naar Norman en Mickelson sprak ook boekdelen.
Vraag is nu of de PGA Tour besluit om Mickelson te schorsen – wat een gemiddelde prof zeker zou overkomen – of dat Monahan gaat trachten om Mickelson binnenboord te houden. Het is overigens maar de vraag of er na de meeting veel naar buiten zal komen. Mickelson blijft overigens thuis.
De positie van de DP World Tour is duidelijk: men moet doen wat de PGA Tour wil. Er is immers een strategische alliantie, die volgens Phil Mickelson onder andere een financiële injectie van tweehonderd miljoen dollar inhield. Beggars can’t be choosers.
De CEO van de DP World Tour, Keith Pelley, was afgelopen week in Los Angeles om aan Jon Rahm de Seve Ballesteros Award uit te reiken omdat hij door zijn collega’s tot speler van het jaar werd uitgeroepen. Maar Pelley is heus niet alleen daarom naar de westkust van de VS gereisd. Waarschijnlijk zien we hem deze week ook op PGA National rondstappen.
De Honda Classic wordt gespeeld in de achtertuin van Jack Nicklaus en het is interessant om te vernemen wat Nicklaus over de SGL te zeggen heeft. Of dat hij er nu maar het zwijgen toe doet. Norman en Nicklaus zijn dikke vrienden van elkaar en beiden hebben een zeer goede band met de vorige president van de VS, die volgens een doorwrocht artikel in de Washington Post van zondag al bij de Saoedi’s aan het bedelen was geslagen. Trump wilde graag dat een paar toernooien van de nieuwe League op zijn banen worden gespeeld. Hij heeft geld en aandacht nodig omdat zijn hele zakenimperium op leugens en bedrog lijkt te zijn gebouwd. Dat het zelfbenoemde genie dol is op de Saoedi’s is al jaren bekend.
Bovendien vindt Trump – schoonzoon Jared Kushner was twee weken geleden aanwezig tijdens het Saudi International - dat de PGA Tour en de PGA of America het op hem hebben gemunt.
Dat omroepmaatschappij Fox van de reactionaire Australiër Rupert Murdoch de voornaamste kandidaat is (was?) om de wedstrijden van de SGL uit te zenden, maakt het plaatje nog duidelijker.
En dan nog dit (I): Toch maar terug naar het kampioenschap. Honda heeft zijn naam al sinds 1982 (!) aan het toernooi verbonden. Daarmee is het Japanse automerk veruit de trouwste sponsor van een toernooi van de PGA Tour.
En dan nog dit (II): Je hoeft niet extreem laag te gaan om de Honda Classic te winnen. De laatste vijf edities leverden winnende scores van 12, 8, 9, 6 en 12 onder par op.
Interessantste en gevaarlijkste deel van de waterrijke baan is de Bear Trap – vernoemd naar Jack Nicklaus. De holes 15, 16 en 17 (par-3, -4 en -3) vormen een van de gevaarlijkste trio’s op de PGA Tour. Het is een soort natte Boulevard of Broken Dreams.
Sinds de Honda Classic van 2007 – het eerste jaar dat de statistieken van de PGA Tour heel gedetailleerd werden bijgehouden – verdwenen er 1.604 ballen in het water.
Vorig jaar was het veld 230 boven par op deze drie holes.

LPGA Tour
Het seizoen wordt in maart vervolgd met twee toernooien in het Verre Oosten. Wel met een limited field, zodat Dewi Weber pas weer vanaf 24 - 27 maart (JTBC Classic) kan spelen.

Ladies European Tour
Na de Duitse zege in het Open van Kenia (Esther Henseleit) is er nu al een pauze. Van 17 – 20 maart staat het Aramco Saudi Ladies International op het programma. In Saoedi-Arabië, dat uiterst vrouwonvriendelijke land. Maar ja, dat geld is zo aanlokkelijk. We loven alvast een prijsje uit aan de speelsters die volgende maand zeggen dat ze er ook zijn om de groei van de sport in dat land bevorderen.

Challenge Tour / Sunshine Tour
Toernooi:
Jonsson Workwear Open
Data: 24 – 27 februari 2022
Banen: Durban Countryclub en Mount Edgemont Countryclub Durban, KwaZulu-Nata (Z-A)
Lengte 6.119 en 5.908 meter
Par: 72/ 70
Prijzengeld: $ 250.000
Live Scoring: Vanaf donderdag 8.00 uur via de website van de Challenge Tour
Nederlanders: Robbie van West en Lars van Meijel
Bijzonderheden: De derde van de zes opeenvolgende wedstrijden in Zuid-Afrika vindt plaats op een iconische baan: die van de Durban Country Club, die in 1922 werd opgericht. Het is een van de beste courses van Zuid-Afrika. De Durban Country Club ligt pal aan de Indische Oceaan en precisie is er veel belangrijker dan lengte.
Het Zuid-Afrikaans Open werd zestien keer gespeeld, met Gary Player en Ernie Els als goede winnaars.
Een deel van het kampioenschap vindt plaats op Mount Edgecombe. Deze baan werd in 1936 ontworpen door Dutch Open-kampioen Sid Brews.

Satelliet Tours
De Alps Tour begint in de derde week van februari - met drie toernooien in Egypte. De start wordt gevormd door het met 40 duizend euro gedoteerde Ein Bay Open, dat van 22 – 24 februari wordt gespeeld op de Sokhna Golfclub In Suez.
Op de inschrijvingslijst komen we de namen van onder anderen Koen Kouwenaar, Lars Keunen en Vince van Veen tegen.
De Pro Golf Tour gaat half maart met zelfs vijf toernooien in het land van de piramides en de farao’s van start.
De beste vijf van beide Tours promoveren naar de Challenge Tour van 2022.

Laatste nieuws