Norman strooit met geld en slaat om zich heen

De Australische CEO van het Saoedische golfstaatsbedrijf wil dat zijn plan meer moet zijn dan alleen een deel van de Aziatische Tour. Tal van topspelers worden met enorme bedragen gelokt voor een schaduwcircuit. Lee Westwood heeft naar eigen zeggen iets getekend, maar mag niets over de inhoud zeggen.
@media (max-width: 679px){#fig-6282a6e3214cf img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6282a6e3214cf img{#fig-6282a6e3214cf img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-6282a6e3214cf img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6282a6e3214cf img{#fig-6282a6e3214cf img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-6282a6e3214cf img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6282a6e3214cf img{#fig-6282a6e3214cf img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-6282a6e3214cf img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6282a6e3214cf img{#fig-6282a6e3214cf img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Greg Norman

Het Public Investment Fund van de koninklijke familie - dus het land - heeft miljarden in kas en men wil de komende decennia veel geld steken in nieuwe projecten, waaronder golfbanen en golfcircuits. Daarom is het de bedoeling dat er ook een Super League komt. Met teams van vier spelers en met wedstrijden in tal van landen.

Vooral wat minder jonge pro’s worden momenteel bestookt met aanbiedingen, die tussen de twintig en dertig miljoen dollar en misschien wel meer waard zijn. Niet per team, maar per persoon. Maar volgens Phil Mickelson zijn er veel spelers die door Norman c.s. zijn benaderd. Daags voor het Saudi International zei hij dat dit naar zijn schatting voor de hele top-100 van de wereldranglijst het geval is.

De goed ingevoerde James Corrigan van The Telegraph schreef al eerder dat Henrik Stenson op dertig miljoen zou mogen rekenen, maar dan kan hij het wel vergeten als het bijvoorbeeld om een captaincy van het Europese Ryder Cup-team gaat.

Ook Ian Poulter wordt volgens Corrigan sinds kort in dit kader genoemd. Hij zou graag nog een keer (volgend jaar) voor Europa spelen, maar hij heeft hetzelfde probleem en captain wordt de Engelsman dan zeker niet.
Nu heeft Lee Westwood toegeven een zogenaamde NDA - een non-disclosure agreement - met Norman cs te hebben getekend. Stap een dus richting de uitgang van de Tours.
Als de heren overstappen kunnen ze rekenen op pogingen van de Tours om hen voor het leven te schorsen. Je weet echter niet hoe rechters daar over oordelen.

Westwood: ‘De spelers van de andere tours zien de Asian Tour nu als een bedreiging vanwege de enorme investering. Het is een soort pokerspel waar de Europese Tour en de PGA Tour de beste kaarten hebben gehad en nu komt er iemand anders naar de tafel met meer chips. Dus iedereen is op zijn hoede en stelt zich verdedigend op. Men ziet de Asian Tour duidelijk als bedreiging. Dat kan niemand ontkennen. Als dat niet het geval was geweest, zouden er niet al deze problemen zijn geweest met het vrijgeven van spelers.’
‘Ik zie waarom ze zich bedreigd voelen, maar tegelijkertijd zijn de PGA Tour en de Europese Tour in de loop der jaren naar landen uit het werelddeel van de Asian Tour gegaan en hebben ze nooit problemen gehad met het spelen van toernooien in heel Azië en het Midden-Oosten, wat volgens mij ook ten koste van de Aziaten is gegaan. Nu de Asian Tour deze steun heeft, lijkt het mij alsof ze gewoon doen wat de PGA Tour en de Europese Tour de afgelopen 25 jaar hebben gedaan.’
‘Een geheimhoudingsovereenkomst of non-disclosure agreement (NDA) biedt twee partijen de mogelijkheid om vertrouwelijke informatie uit te wisselen. In de NDA wordt afgesproken welke informatie geheim is, voor welk doel deze wordt verstrekt en wat de ontvangende partij wel en niet mag doen’, staat op een juridische website.
In Amerika schijnen mannen als Dustin Johnson, Bryson DeChambeau en Phil Mickelson een dergelijk voorstel te hebben ontvangen. Tekenen bij het kruisje graag.

Johnson heeft dat nog niet gedaan. Maar deze opmerkelijke woordenwisseling ontstond woensdag tijdens een persconferentie in Saoedi-Arabië:
Q. On the Super League thing, the Daily Telegraph in London is reporting this morning that Ian Poulter has been offered 22 million pound to jump, if you like. Have you had a similar offer or is that something that you're keeping under your hat?
Johnson: 'I can't speak for Ian. Yeah, I'm sure they're -- well, yeah, obviously whether they have or haven't, I'm not allowed to disclose. You'd have to ask Ian on that one.'
Q. But you haven't had a similar offer?
Johnson: No, not similar. It's just not similar.
Oh?

Greg Norman wil graag met de grote Tours praten over zo’n Super League, maar hij verdenkt hen ervan bang te zijn.
‘Wat is dat LIV Investments (het golfvehikel van de Saoedische regering, red.) doet waar je bang voor bent?’, zei Norman eerder deze week. ‘We willen met elkaar samenwerken. Het is voor het verbeteren van de sport.’
En weer slaat de tweevoudige Major-winnaar de plank mis. Zijn Super League moet gaan lijken op bijvoorbeeld het F1 seizoen.
Maar dat heeft golf al met twee sterke Tours, de vier Majors, de World Golf Championships, de FedEx Series, de Ryder Cup, de Presidents Cup en onnoemlijk veel toernooien met een lange, rijke geschiedenis.
Fans willen golfers zien strijden om titels van waarde en met een historie. Niet in toernooien van Saoedi-Arabië, een land dat voor kort he-le-maal niets met sport had.
De plannen zijn niet voor het verbeteren van golf, maar voor het verbeteren van zijn portemonnee en de kas van de Saoediërs. En natuurlijk ook nog voor wat anders.
Greg Norman ontkent in alle toonaarden dat het hier om het zogenaamde sportswashing gaat. Daarmee moet het land dat in nagenoeg alle mondiale lijstjes van democratisch gehaltes, persvrijheid en mensenrechten onderaan bungelt zijn imago verbeteren.
Maar hoe luidt het spreekwoord ook alweer? Wiens brood men eet, wiens woord men spreekt. In dit geval door een golfer die meer bekend is geworden door zijn nederlagen dan zijn zeges.

Laatste nieuws