De uitdagingen van een openbare baan

Vanaf woensdag is op Ziggo Sport Golf en Golf TV het Farmers Insurance Open te zien. Een toptoernooi op Torrey Pines, bij San Diego, met zes spelers uit de top-10 van de wereldranglijst. Waar moet je qua baan deze week op letten?

Torrey Pines

In het voorjaar van 2021 werd in Golfers Magazine een portret van de baan gemaakt omdat er het U.S. Open werd gespeeld. Goed om dat stuk van Jan Kees van der Velden deze week uit het archief te halen.

De Torrey Pines Golf Course ligt even ten noorden van San Diego, de zuidelijkste stad van Californië. Voor het terrein in de jaren vijftig van de vorige eeuw een golfbaan werd, heette het Cam Callan, een militair oefenterrein, dat in de Tweede Wereldoorlog vooral werd gebruikt om soldaten te trainen voor het gebruiken van luchtdoelgeschut.

Op een groot gedeelte van het terrein werden twee banen aangelegd: de North en de South Course. Openbare banen, waarop inwoners van de regio San Diego voor een paar tientjes (63 dollar op weekdagen) kunnen spelen. Golfers van elders betalen 202 dollar voor achttien holes. Nog steeds niet veel voor een Open-baan.
Sinds 1968 is Torrey Pines gastheer van een toernooi van de PGA Tour, het San Diego Open Invitational - die naam was een contradictio in terminis waar niemand zich kennelijk aan stoorde - met enkele jaren zelfs de crooner Andy Williams als gastheer.De link met de stad verdween in de jaren negentig uit de naam toen het automerk Buick hoofdsponsor werd. In 2010 nam een verzekeraar het stokje open en werd de naam veranderd in Farmers Insurance Open.
Tiger Woods won het kampioenschap zeven keer. Vanaf 2005 veroverde hij de titel zelfs vier keer op rij. In 2008 was hij de beste in zowel het reguliere toernooi in januari als het U.S. Open in juni.

In het Farmers Insurance Open wordt één ronde op de North Course gespeeld en drie op de South Course. In het U.S. Open van 2008 en 2021 werd alleen de South Course gebruikt.
William Bell is de architect van beide banen, die in 1957 werden geopend.
De courses liggen pal aan de Stille Oceaan in een gebied dat je vrij woest mag noemen. Torrey pines zijn bomen die alleen in deze streek groeien. De naam van de club lag dus voor de hand.
Om de South Course nog moeilijker te maken en zo een kandidaat te zijn voor een Major, huurde Torrey Pines Rees Jones in. De zoon van de vermaarde architect Robert Trent Jones had dit soort klussen wel vaker geklaard en werd al snel The Open Doctor genoemd.
Jones bracht de canyons meer in het spel, nam alle greens op de schop, verplaatste tal van bunkers en maakte de South Course honderden meters langer.
Tijdens het U.S. Open van 2008 was de baan 6.989 meter lang; toen een record voor het U.S. Open.

Tijdens dit door Jon Rahm gewonnen Major - hij was in 2017 ook de beste in het Farmers Insurance Open - stond er 7.023 meter op de scorekaart. Deze week is de South Course officieel zelfs iets langer: 7.101 meter. Maar de kans is groot dat hij behoorlijk wordt ingekort. De baan speelt in de wintermaanden langer, al zal de rough minder zwaar zijn.
De nieuwe lengte was het gevolg van de aanleg van enkele nieuwe tees. De par-5 zesde werd in het U.S. Open 2021 als par-4 gespeeld en dus was par 71. Nu is de zesde weer gewoon een par-5.
Maar Rees Jones heeft niet alleen een paar nieuwe tees gebouwd. Er zijn opnieuw nieuwe bunkers aangelegd en de bestaande traps zijn alle verbouwd. Daarnaast zijn enkele fairways zo nu zo gepositioneerd at de canyons nog meer in het spel komen. Tevens is een nieuwe drainagesysteem aangelegd. De irrigatie is ook verbeterd.
Woods bepaalde het baanrecord in 1999 op 62.

Tour
  • Youngfield Golfmedia
  • Golfsupport.nl