Vokey SM9-wedges

Volgens meesterwedgemaker Bob Vokey zijn veelzijdigheid, maximale spin, en controle over afstand en balvlucht essentieel bij het korte spel. En laten zijn nieuwe SM9-wedges dat nou volop bieden...

Vokey SM9-wedges

De SM9-wedges bieden maatwerk op alle bovengenoemde gebieden, met de meest complete line-up van loft-, grind- en bounce-combinaties ooit. Dat Vokey Design sinds 2004 onafgebroken de meeste gespeelde wedge op de PGA Tour is, spreekt wat dit betreft boekdelen.

'Het klinkt simpel, maar de juiste wedge hebben en weten wanneer je 'm moet gebruiken, heeft directe impact op je prestaties', aldus de 82-jarige Vokey. 'Dat geldt voor golfers op elk niveau en je bereikt het door een goede fitting, gebaseerd op je swing, speelstijl en de conditie van de baan waarop je speelt.'

Om dit maatwerk te bereiken, biedt de nieuwe SM9-lijn zes sole grinds (afwerking van de zool) en 23 verschillende modellen met lofts van 46 tot 62 graden. Naast veelzijdig en accuraat zijn de SM9-wedges ook vergevingsgezind.

Net als bij de SM8 zit het zwaartepunt ver naar voren (eigenlijk 'zweeft' het vóór het clubblad) wat helpt om het clubblad bij impact loodrecht op het doel te hebben. Het zwaartepunt is in vergelijking met zijn voorganger iets hoger geplaatst, wat samen met de progressieve lengte van de hosel helpt om voor elke loft de optimale balvlucht en controle te krijgen.

De groeven worden gefreesd via een nieuwe, meer precieze techniek, waardoor ze dichter bij de maximaal toegestane scherpte zitten. Het resultaat: hogere en meer consistente spin. Elke groef wordt gecontroleerd om te voorkomen dat ze de toegestane limiet overschrijden.

Tussen elke groef zitten weer microgroeven die extra frictie genereren bij halve slagen. Een hittebehandeling zorgt er vervolgens voor dat de groeven minder snel slijten, zonder dat je hierbij inlevert op gevoel.

De groeven in de lagere lofts (46º-54º) zijn smaller en dieper om een te hoge balvlucht bij volle slagen te voorkomen, terwijl die in de hoge lofts (56º-62º) breder en ondieper zijn voor maximale spin bij het korte spel rond de green. Zo krijg je optimale consistentie bij verschillende soorten slagen.

Door zijn jarenlange werk aan wedges ontdekte Vokey dat de optimale impactpositie tussen de tweede en vijfde groef zit. Als je de bal hier raakt, krijg je een lagere, consistente balvlucht met maximale spin. Raak je de bal hierboven, dan vliegt hij hoger, korter en met minder spin.

'De juiste grind zorgt voor goed contact met de grond en helpt zo om goed balcontact te maken', aldus Vokey. 'Het selectieproces moet dus beginnen met het vinden van de juiste grind voor de ballen die je het meest slaat.'

De SM9-wedges zijn beschikbaar in vier finishes: Tour Chrome, Brushed Steel, Jet Black en – de duurdere en op de Tour populaire – Raw. Ze liggen vanaf 11 maart in de winkel, maar fitten kan al vanaf 17 februari.

Prijs: € 199 (staal) / € 219 (graphite)

Een fitting is natuurlijk de meest geschikte manier om te ontdekken welke combinatie van grind, bounce en loft voor jou het best werkt, maar de online Vokey wedge Selector is een goed startpunt alvast een idee te krijgen. En je kunt de resultaten meenemen naar een fitter.

Hieronder de belangrijkste eigenschappen van de zes grind op een rij, waarmee de wedges kunnen worden afgestemd op swingtype (steil, neutraal of vlak), speelstijl ('veger' of 'graver') en baanconditie (stevig, neutraal of zacht)

F Grind: De brede zool is vooral ontworpen voor volle swings en slagen met een haaks clubblad. Daarom is dit de enige beschikbare grind in de PW- en GW-modellen met lage lofts (46º, 48º, 50º en 52º lofts).

S Grind: Ontworpen naar aanleiding van de feedback van Steve Stricker. Vooral geschikt voor slagen met een loodrecht clubblad, maar met net iets meer diversiteit dan de F Grind. Voor een simpele, recht-toe-recht-aan-swing.

M Grind: Dit is de favoriet van Bob Vokey zelf, die 'm maakte voor spelers die het clubblad open of dicht willen kunnen zetten, zodat ze rond de green voor verschillende slagen kunnen kiezen.

D Grind: Deze grind biedt hoge bounce voor goede golfers. De bounce is behoorlijk, maar door de sikkelvormige vorm van de grind heeft de wedge toch nog relatief veel speelbaarheid.

K Grind: De meeste bounce van de hele line-up, wat dit niet alleen de meest vergevingsgezinde wedge maakt, maar ook de ultieme club voor uit de bunker.

L Grind: De smalle sikkelvormige grind garandeert maximale speelbaarheid rond de green, maar het maakt dit wel de minst vergevingsgezinde wedge uit de lijn.