Herkansing in Dubai

Luiten en Besseling presteerden afgelopen week ondermaats maar mogen in de Dubai Desert Classic laten zien dat ze beter kunnen … Darius van Driel is na een negatieve test ook deelnemer … Topveld aan de start in ‘verschoven’ Farmers Insurance Open … Dewi Weber maakt debuut op de LPGA Tour

Emirates Golfclub

DP World Tour
Toernooi:
Slync.io Dubai Desert Classic
Data: 27 - 30 januari 2022
Baan: The Emirates Golf Club, Majlis Course, Dubai (VAE)
Lengte: 6.789 meter
Par: 72
Prijzengeld: $ 8.000.000
Live Scoring: Vanaf donderdag 5.00 uur via website DP World Tour
Televisie: Alle dagen live op Ziggo Sport Golf en Golf TV. Donderdag en vrijdag van 8.30 - 14.30 uur. Zaterdag en zondag van 8.00 - 14.00 uur
Mooie namen: Collin Morikawa, Viktor Hovland, Rory McIlroy, Paul Casey, Sergio Garcia, Thomas Pieters, Tyrrell Hatton, Tommy Fleetwood en Shane Lowry
Nederlanders: Joost Luiten, Wil Besseling en Darius van Driel
Winnaar in 2021: Paul Casey (Eng)
Laatste winnaars: 2021 - Paul Casey (Eng), 2020 - Lucas Herbert (Aus), 2019 - Bryson DeChambeau (VS), 2018 - Haotong Li (Chi), 2017 - Sergio Garcia (Spa)
Prestaties Nederlanders: Joost Luiten deed twaalf keer mee, haalde zeven cuts en zijn enige top-10 finish (achtste) was in 2016 … Wil Besseling maakt zijn debuut in de Desert Classic … Van Driel deed alleen in 2017 mee en hij miste met 73-75 de cut
Bijzonderheden: Daan Huizing mocht afgelopen week op het allerlaatste moment invallen in Abu Dhabi en hij was de enige Nederlander die de cut haalde. Hij werd 53ste.
Huizing staat nu veel lager op de reservelijst en maakt in feite geen kans om mee te doen.
Joost Luiten en Wil Besseling stelden teleur op Yas Links en Darius van Driel werd positief getest.
Deze drie mannen doen wel mee aan het oudste van de woestijntoernooien van de DP World Tour: in maart 1989 won de Engelsman Mark James.
De baan en het toernooi zijn natuurlijk onverbrekelijk verbonden met Robert-Jan Derksen. In 2003 won hij - als invaller voor Tiger Woods en als volkomen outsider - met een score van zeventien onder par, een slag beter dan topfavoriet Ernie Els.
In de loop der tijd is de Majlis Course van de Emirates Golfclub beter en beter geworden. Het is een echte test voor het uitstekende veld.
En dan nog dit: De nieuwe hoofdsponsor Slync.io ontwikkelt software. Het in San Francisco gevestigde bedrijf ontwerpt voor klanten wereldwijd applicaties voor logistieke en supply chain-activiteiten.

PGA Tour
Toernooi:
Farmers Insurance Open
Data: 26 - 29 januari 2022 (woensdag - zaterdag)
Baan:
Torrey Pines North en South, San Diego, Californië (VS)
Lengte: 6.637 en 7.100 meter
Par: 72
Prijzengeld: $ 8.400.000
Live Scoring: Vanaf woensdag 17.00 uur via website PGA Tour
Televisie: Alle dagen live op Ziggo Sport Golf en Golf TV. Woensdag van 18.00 - 22.00 uur. Donderdag van 21.00 - 1.00 uur. Vrijdag en zaterdag van 20.30 - 2.00 uur.
Mooie namen: Jon Rahm, Dustin Johnson, Brooks Koepka, Justin Thomas, Bryson DeChambeau, Hideki Matsuyama, Jordan Spieth, Patrick Reed, Xander Schauffele en Phil Mickelson
Winnaar in 2021: Patrick Reed (VS)
Laatste winnaars: 2021 - Patrick Reed (VS), 2020 - Marc Leishman (Aus), 2019 - Justin Rose (Eng), 2018 - Jason Day (Aus), 2017 - Jon Rahm (Spa)
Bijzonderheden: Een kleine verschuiving in het schema (woensdag - zaterdag) omdat je golf - zelfs de PGA Tour - wel in sportief en commercieel perspectief moet zien.
CBS zendt de laatste twee dagen van het Farmers Insurance Open uit, maar op zondagmiddag (Amerikaanse tijd) vanaf Kansas City ook een van de halve finales van de NFL play-offs.
En dus wordt het Farmers Insurance Open naar voren gehaald. En dan is Jim Nantz ook nog eens de leading commentator van beide wedstrijden. Nantz doet verslag van het van het Farmers Insurance vanuit Kansas City - op uitdrukkelijke wens van CBS.
Hoe het ook zij, er komt op Torrey Pines een topveld aan de start.
De mannen spelen op woensdag en donderdag de North en de South Course. Op vrijdag en zaterdag vormt alleen de South Course het decor.
Op die laatste baan won Jon Rahm in 2021 het U.S. Open. Hij was in 2017 ook de beste in het Farmers Insurance Open.
Tiger Woods won op Torrey Pines ook beide kampioenschappen - met dit verschil dat TW de titel van het reguliere toernooi liefst zeven keer op zijn naam schreef.

LPGA Tour
Toernooi:
Gainbridge LPGA at Boca Rio
Data: 27 - 30 januari 2022
Baan: Boca Rio Golfclub, Boca Raton, Florida (VS)
Lengte: 6.127 meter
Par: 72
Prijzengeld: $ 2.000.000
Live Scoring: Vanaf donderdag 14.00 uur via website LPGA Tour
Televisie: Ziggo Sport Golf zendt op maandag 31 januari van 19.30 - 21.00 uur een samenvatting uit.
Nederlanders: Dewi Weber.
(Anne van Dam is 28ste reserve en zij gaat proberen om een van de twee speelsters te worden die via de kwalificatiewedstrijd toegang tot het toernooi krijgen)
Winnares in 2021: Nelly Korda (VS)
Laatste winnaressen: 2021 - Nelly Korda, 2020 - Madelene Sagstrom (Zwe)
Bijzonderheden: Dewi Weber maakt donderdag haar debuut op het allerhoogste niveau, nadat zij tijdens de Qualifying School exceptioneel presteerde.

Ladies European Tour
Het Open van Kenia vormt de opening van een lang seizoen. De deelnemende dames worden van 10 - 13 februari op de Vipingo Ridge Golfclub verwacht.

Challenge Tour
Van 10 - 13 februari is de start voor 2022 van dit circuit in Zuid-Afrika: de Dimension Data Pro-Am op Fancourt.

Satelliet Tours
De Alps Tour begint in de derde week van februari - met drie toernooien in Egypte. Net als de Pro Golf Tour, maar die start half maart met zelfs vijf toernooien in het land van de piramides en de farao’s.
De beste vijf van beide Tours promoveren naar de Challenge Tour van 2022.
In de loop der jaren hebben tal van de huidige topspelers hun eerste professionele stappen gezet op deze circuits. Denk aan Martin Kaymer en Joost Luiten.
Opmerkelijk: de nummer een van de Pro Golf Tour 2021, Mathieu Decottignies Lafon, heeft afgelopen jaar ook regelmatig gecaddied voor een winnaar op de Europese Tour: Romain Langasque.

Tour
  • Youngfield Golfmedia
  • Golfsupport.nl