Wind wint van wereldtop

Met een cut die ruim boven par komt te liggen is het vooralsnog vooral een kwestie van overleven op Yas Links. Joost Luiten en Wil Besseling redden het niet, Daan Huizing moet afwachten of zijn +3 voldoende is om door te mogen. 'Nog even fingers crossed!'

daan huizing

Leaderboard

Toen het spel door invallende duisternis moest worden gestaakt en de voorlopige rekening kon worden opgemaakt, bleek de baan de grote winnaar. Op dag twee van het HSBC Championship werden vooralsnog slechts negen scores onder par binnengebracht terwijl daar tegenover maar liefst tien (!) spelers voor een tachtiger tekenden. De wind, de hoge rough, de harde en greens en de lastige pinposities, maakte dat het een kwestie van overleven was en dat ging niet iedereen even goed af.

Ook de Nederlanders niet, al had Joost Luiten zijn kansen op deelname in het weekend al op de eerste dag verspeeld. Luiten, die enkele weken geleden positief testte op corona en daardoor zijn voorbereiding in het water zag vallen, liep val vroeg grote schade op, tekende voor een openingsronde in 79 slagen, en wist zich daarmee direct kansloos, ook al herstelde hij zich met een ronde level par op dag 2 knap.

Wil Besseling bewandelde de andere weg. Na een degelijke eerste ronde (level par) kreeg de wind op vrijdag toch vat op de Nederlandse nummer 1. Besseling maakte weliswaar vier birdies, maar leverde - mede dankzij twee dubbels - teveel in. Met +5 voor de dag en het toernooi zat ook zijn wedstrijd er halverwege op.

Of dat ook voor Daan Huizing geldt, wordt pas zaterdag duidelijk. Met een tussentotaal van +3 staat hij op dit moment aan de goede kant van de cutline, op dezelfde score als onder meer Collin Morikawa, Rory McIlroy en Henrik Stenson, maar als de wedstrijd zaterdag wordt hervat zijn er nog genoeg spelers die de cutline in het vizier hebben. Het is voor Huizing te hopen dat het voorlopig flink blijft waaien in Abu Dhabi. In elk geval tot de tweede ronde zaterdag is voltooid.

'De wind was echt niet normaal vandaag', reageerde Huizing na afloop van de dag. 'Dit weer hebben ze hier echt nooit, dit was gewoon Europees. Zeker met die greens die enorm exposed liggen is het echt ziek. Ik lag de hele tijd heel ver van de vlag en dan moet je enorme tweeputts maken om de boel nog een beetje te redden. Dat lukte redelijk, maar op een dag als dit kan je zo tegen bogeys aanlopen ook.'

De vraag of hij er in het weekend bij is antwoordde hij positief. 'Het gaat wel goedkomen denk ik. De wind word wel minder, maar verdwijnt niet helemaal. Nog even fingers crossed dus!'

Van de dertig spelers die nu onder par staan, zijn er nog acht in de baan. James Morrison heeft, met nog vier holes te spelen, en een score van -6 nog alles kans om koploper Scott Jamieson te achterhalen of Viktor Hovland en Ian Poulter, die allebei op dezelfde score staan, voorbij te steken.