Nieuwe ballen (update)

Titleist, Callaway, Srixon en Wilson Staff brengen dit voorjaar allemaal nieuwe ballen op de markt.

Nieuwe ballen

Titleist AVX (€ 60)
De originele AVX werd in 2018 door Titleist op de markt gebracht als alternatief voor de Pro V1 en Pro V1x. Hij biedt een lagere balvlucht, de minste spin en het zachtste gevoel van de drie premium ballen.

Titleist AVX

De nieuwste generatie AVX behoudt zijn lengte en zachte gevoel, maar genereert meer spin rond de green. Om dit te bereiken is de cover van urethaan zachter gemaakt. Daarnaast is de formule van de kern veranderd voor extra snelheid, terwijl een verbeterd dimplepatroon met zeven verschillende formaten dimples zorgt voor een stabiele, consistente balvlucht.

De AVX is verkrijgbaar in klassiek wit of lichtgevend geel en ligt vanaf 4 februari in de winkel.

Titleist Velocity (€ 35)
Bij de nieuwe Titleist Velocity konden de designers zich volledig focussen op snelheid en dat resulteert in een bal die ver en hoog vliegt – claims die vaker worden geuit, maar uit ervaring weten we dat ze bij de Velocity niet overdreven zijn.

De vertrekhoek en balvlucht zijn door het dimplepatroon opvallend hoog, en door een nieuwe, hoge compressie-kern en minimale spin is ook de snelheid verhoogt. Clubje minder naar de vlag dus.

Rond de green spint de Velocity beduidend minder dan de premium ballen van Titleist, maar volgens de producent is het verlies in spin en gevoel beperkt gebleven door de formule van de cover te verbeteren.

De witte Velocity ligt nu al in de winkel, terwijl je voor de gekleurde matte covers (groen, blauw en oranje) tot begin oktober moet wachten.

Titleist TruFeel (€ 30)
De zachtste Titleist-bal is ook de meest betaalbare van het het hele assortiment. Door het vergroten van de kern en betere aerodynamica van het dimplepatroon hebben de knappe koppen er ook weer een paar meter extra uit weten te persen. 'Lang' en 'zacht' zijn dus de toverwoorden.

Dankzij een dunnere cover en een nieuwe formule van de gebruikte materialen lever je qua spin niets in ten opzichte van de vorige generatie.

De witte en gele TruFeel liggen nu in de winkel, terwijl je voor de mat rode versie tot begin oktober moet wachten.

Callaway Chrome Soft (€59)
In Amerika doen de ballen van Callaway het met een marktaandeel van 25 procent heel goed, en de nieuwe Chrome Soft-serie moet ook in Europa voor groei gaan zorgen. Er is 50 miljoen in een fabriek geïnvesteerd en met een nieuw röntgenmethode wordt elke bal tijdens het productieproces meerdere keren gecontroleerd.

Callaway Chrome Soft

Er zijn drie modellen: de 3-piece Chrome Soft (langer en zachter dankzij een nieuwe kern), de 4-piece Chrome Soft X (iets harder en lagere balvlucht) en de 4-piece Chrome Soft X LS (minder spin door een ander dimplepatroon). De laatste zit qua lengte aan de toegestane limiet: 320 yards bij 120 mph swingsnelheid.

De Chrome Soft is verkrijgbaar in klassiek wit of lichtgevend geel, met gewone oplijnsteep, triple track en 'voetbalpatroon'. Vanaf 18 februari in de winkel.

Srixon Q-Star Tour (€ 40)
De vierde generatie Q-Star richt zich op spelers met bescheiden swingsnelheden. Hij biedt zowel lengte van de tee, spin rond de green en het zachtste gevoel van de premium ballen van Srixon.

De spin is te danken aan een dunne cover van urethaan, die is bedekt met speciaal materiaal om de frictie met het clubblad te maximaliseren. Extra spin betekent meer controle en volgens Srixon biedt de Q-Star Tour 400 rpm (rotaties per minuut) meer spin dan een aantal concurrenten.

Srixon Q-Star Tour

De kern heeft verschillende dichtheden (zacht in het midden en steviger aan de buitenkant) waardoor hij afstand combineert met een zacht gevoel. Het dimplepatroon zorgt voor een strakke balvlucht in alle condities.

De Q-Star Tour is verkrijgbaar in wit en geel en ligt vanaf 25 februari in de winkel.

Srixon Z-Star Diamond (€ 50)
Srixon breidt zijn serie tourballen uit met de Z-Star Diamond. De bal combineert veel eigenschappen van de twee huidige modellen, de Z-Star en de Z-Star XV. Hij genereert veel balsnelheid en afstand, maar door een iets dikkere cover biedt hij ook veel spin en controle bij approaches.

Srixon Z-Star Diamond

Die extra spin met de midden en lange ijzers is precies waar kersverse Srixon-staff player Brooks Koepka naar zocht en hij stopte de Z-Star Diamond dan ook direct in zijn tas. De bal presteert het beste bij hoge swingsnelheden.

De van Srixon bekende kern met verschillende dichtheden zorgt voor zowel snelheid als een zacht gevoel, terwijl het dimplepatroon ook in winderige condities zorgt voor een strakke bavlucht.

De Z-Star Tour is alleen verkrijgbaar in wit en ligt vanaf maart in de winkel.

Wilson Triad (£ 39)

Volgens Wilson helpt de Triad bal clubgolfers om onder de 80 te duiken. Door het gewicht meer naar de buitenkant te drukken, heeft de Triad een hoog traagheidsmoment (MOI), wat zorgt voor meer stabiliteit in de balvlucht. Ook reduceert het spin met de driver, terwijl de balsnelheid omhoog gaat. Die lange en stabiele balvlucht zou ervoor moeten zorgen dat je meer fairways en greens vindt.

Wilson Triad

De 3-piece bal is uitgerust met de dunste cover van urethaan die Wilson ooit maakte, wat garant staat voor volop spin met de midden en korte ijzers.

De Triad is verkrijgbaar in wit en een R-versie (raw) zonder verf, om de consistentie te optimaliseren. Hij ligt vanaf 15 februari in de winkel.