Stenson moet kiezen

Meedoen met de Saoedi’s en Greg Norman of Ryder Cup-captain worden. Henrik Stenson wordt volgens een Britse krant flink onder druk gezet.

Henrik Stenson

Europa moet volgend jaar in Rome de Ryder Cup heroveren. De economische belangen zijn in tal van opzichten groot, want de DP World Tour heeft de inkomsten uit match hard nodig.
Maar aan de andere kant is daar een ander belang van de Tour: samen met de PGA Tour zorgen dat het initiatief van de Saoedi-Arabische machthebbers voor een alternatieve wereldtour liefst in de kiem te smoren.
En hoe doe je dat? Door het spelers in ieder geval lastig en liefst onmogelijk te maken om op die nieuwe Tour te spelen.
Zoals bekend worden de toernooien ingebed in de Aziatische Tour, te beginnen met de volgende maand te spelen Saudi International waar een groot deel van de wereldtop aanwezig - met uitzondering van onder anderen Rory McIlroy, Jon Rahm en Justin Thomas.
De PGA Tour en de DP World Tour hebben hun leden morrend toestemming gegeven, ook al omdat het nog niet duidelijk is hoe dat concurrerende circuit eruit zal zien.
Waarschijnlijk tijdens het Saudi International door de Disruptor in Chief Greg Norman bekendgemaakt welke wedstrijden er in 2022 worden gespeeld.

Ook Henrik Stenson staat op de deelnemerslijst, maar volgens de doorgaans goed ingevoerde James Corrigan van de Britse krant The Telegraph gaat de DP World Tour hem voor het blok zetten: ‘als je in Saoedi-Arabië speelt en je je committeert aan Normans initiatief, dan zet je een Ryder Cup-captaincy op het spel.’
De bekendmaking van de captain voor 2023 zou ook al tot volgende maand zijn uitgesteld.
Stenson - die toch al min of meer in de nadagen van zijn carrière zit - en al die anderen die naar Jeddah willen vliegen, doen dat natuurlijk niet omdat ze Greg Norman zo’n joviale vent vinden of omdat ze Saoedi-Arabië zo’n geweldig land vinden. De Australiër mag van zijn Saoedische bazen met vele miljoenen strooien en voor geld zijn spelers die al een goed gevulde bankrekening hebben altijd gevoelig.
Volgens Corrigan zou Henrik Stenson dertig miljoen dollar zijn geboden om de alternatieve Tour te spelen. Ook Phil Mickelson, Dustin Johnson en Bryson DeChambeau hebben naar verluidt buitengewoon interessante voorstellen van Greg Norman ontvangen.

Tour
  • Youngfield Golfmedia
  • Golfsupport.nl