Waardering

In zijn rubriek Baanbesluit geeft oud-speler Jurrian van der Vaart elke editie van Golfers Magazine zijn visie op iets dat hem opviel in de golfwereld. Zoals de booking.com-ificering van de samenleving in zijn geheel en de golfwereld in het bijzonder.

Regelmatig hoor ik mensen opmerkingen maken over greenfeeprijzen en dat zette me aan het denken over de waarde van een rondje golf. Mensen houden nu eenmaal van lijstjes en vergelijken. Daarom zou het prettig zijn als we elke golfbaan een numerieke waarde toekennen. Op die manier krijg je bijvoorbeeld een ranking gebaseerd op prijs, voorzieningen of een baancijfer. Of leukste, langste, mooiste: voor alles is een lijstje te bedenken.

We beoordelen de gastvrijheid, drivingrangeballen, bewegwijzering, greensnelheid, douches, koffie en kroketten. Niets ontsnapt aan onze aandacht en de golfbanen zijn uiteraard dankbaar voor de feedback. Dankzij de Booking.com-ificering van onze maatschappij hechten we veel waarde aan de meningen en ervaringen van anderen. Daarnaast geeft het ons de gelegenheid lekker ons eigen oordeel de wereld in te sturen.

Maar het prachtige van een golfbaan is juist dat deze vol subtiele details zit die je niet altijd meteen kunt waarderen. De baan speelt elke dag anders door de wisselende pinposities en weersomstandigheden. Soms duurt het weken of jaren om de juiste stuit op hole drie te krijgen, misschien lukt het nooit. Na meer dan driehonderd rondes op Noordwijkse weet ik nog steeds niet wat de juiste lijn is vanaf de achtste tee. Bij de approach op hole veertien van de Haagsche sta ik al tien jaar te twijfelen. Deze belangrijke golfmomenten zijn helaas niet terug te vinden in een simpel cijfer gepubliceerd in een ranking of op een website.

Ik weet uiteraard dat de faciliteiten veel bijdragen aan de ervaring van een mooie golfdag. Regelmatig speel ik met vrienden die compleet andere wensen hebben dan ik. En toegegeven, zelf wil ik vaak ook genieten van een lekkere lunch voordat ik ga spelen of een superdouche na vijf uur in de baan. Maar op de beste banen van Nederland wandel ik het liefst met drie nieuwe ballen uit het doosje rechtstreeks van de parkeerplaats naar de eerste tee, terwijl de greenkeeper net de eerste green heeft gemaaid.

Want waar gaat het eigenlijk om? Golf, golf, golf! Geen prachtig parkeerterrein, fantastisch langzaam gegaard buikspek of de grootste stortregendouche kan het gevoel evenaren van een perfecte geraakte driver die op de eerste hole hoog door de lucht richting de fairway vliegt. En het plezier van de putt voor birdie die op het allerlaatste moment net in de zijkant van de cup valt. En dat mag je daarna nog zeventien holes doen!

Dat is voor mij zo veel meer waard.

Laatste nieuws