Herstart PGA Tour

Topveld in Sentry Tournament of Champions op Maui … Europese Tour begint over twee weken in Abu Dhabi

Kapalua Resort

PGA Tour
Toernooi:
Sentry Tournament of Champions
Data: 6 - 9 januari 2022
Baan: Plantation Course van Kapalua, Maui, Hawaii (VS)
Lengte: 6.946 meter
Par: 73
Prijzengeld: $ 8.200.000
Televisie: Alle dagen live op Golf TV en op Discovery Plus. Donderdag, vrijdag en zaterdag van 21.15 - 4.00 uur. Zondag van 19.30 - 2.00 uur.
Ziggo Sport Golf zendt op dinsdag 11 januari van 18.00-19.00 uur en van 20.00-21.00 uur een samenvatting uit.
Mooie namen: In totaal 39 spelers die in 2021 een of meer toernooien van de PGA Tour wonnen, mogen meedoen. Onder hen Phil Mickelson, die voor het eerst in 21 jaar de private jet richting Maui laat sturen.
Ook de andere drie Major-winnaars (Morikawa, Rahm en Matsuyama doen mee) en Bryson DeChambeau, Patrick Cantlay, Tony Finau, Justin Thomas, Jordan Spieth en Viktor Hovland slaan eveneens af.
Winnaar in 2021: Harris English
Laatste vijf winnaars: 2021 - Harris English, 2020 - Justin Thomas, 2019 - Xander Schauffele, 2018 - Dustin Johnson, 2017 - Justin Thomas
Live Scoring: Vanaf donderdag 22.00 uur via website PGA Tour
Bijzonderheden: De liverechten van de PGA Tour liggen vanaf dit jaar slechts deels bij Ziggo Sport, maar volledig bij Discovery. Dat geldt ook voor nagenoeg alle andere Europese landen. Dat kost je toch weer zes euro per maand extra.
De liverechten van de Europese Tour, de Majors, de World Golf Championships, de LPGA Tour en de Ryder Cup van 2023 zijn wel in het bezit van Ziggo Sport.
Het eerstvolgende toernooi van de PGA Tour dat Ziggo Sport rechtstreeks uitzendt, is het Farmers Insurance Open op Torrey Pines (27 - 30 januari).
Het eerste toernooi van het jaar, maar wel het negende van het seizoen, vindt traditioneel op Maui plaats. Het Tournament of Champions heeft een historie die teruggaat tot 1953, met Al Besselink (Nederlandse vader) in de hoofdrol.
Op de Desert Inn Country Club in Las Vegas was hij 69 jaar geleden de beste, na een putt voor par van twee meter op de laatste.
De winst? Tienduizend zilveren dollars plus 12.500 dollar omdat hij flink op zichzelf had ingezet. De winnaar maakte wel prompt vijf mille over naar een fonds voor kankeronderzoek. Besselink had net gehoord dat de legendarische golfster Babe Zacharias – de eerste vrouw die een mannentoernooi speelde – door die ziekte was getroffen. En de rest van het gewonnen geld? Het verhaal gaat dat dit in het casino is achtergebleven.
‘You win some, you lose some en Besselink at er geen boterham minder om’, schreef Golfers Magazine vorig jaar in een portret van hem.
In 1999 verhuisde het kampioenschap naar de baan van het Kapalua Resort (foto boven). Daar is het nooit meer weggegaan.
De Plantation Course is een lange baan waarvan de meeste holes of heuveltje op of heuveltje af zijn. De heersende passaatwinden kunnen het de mannen vooral in de middaguren lastig maken.
Als het niet hard waait, liggen de winnende scores laag. In 2016 won Jordan Spieth zelfs met dertig onder par.

DP World Tour
Het seizoen 2022 van de DP World Tour wordt van 20 - 23 januari voortgezet met het Abu Dhabi Championship

LPGA Tour
Het 34 toernooien tellende seizoen 2022 begint van 20 - 23 januari op Lake Nona in Florida met het Tournament of Champions.

Ladies European Tour
Het Open van Kenia vormt de opening van een lang seizoen. De deelnemende dames worden van 10 - 13 februari op de Vipingo Ridge Golfclub verwacht.

Asian Tour
Het door Greg Norman en de Saoedi’s min of meer gekaapte circuit zet het seizoen van 13 - 16 januari voort met The Singapore International.

Challenge Tour
Van 10 - 13 februari is er de start van de wedstrijdenreeks van 2022: de Dimension Data Pro-Am op Fancourt.

Satelliet Tours

De Alps Tour begint in de derde week van februari - met drie toernooien in Egypte. Net als de Pro Golf Tour, maar die start half maart met zelfs vijf toernooien in het land van de piramides en de farao’s.
De beste vijf van beide Tours promoveren naar de Challenge Tour van 2022.
In de loop der jaren hebben tal van de huidige topspelers hun eerste professionele stappen gezet op deze circuits. Denk aan Martin Kaymer en Joost Luiten.
Opmerkelijk: de nummer een van de Pro Golf Tour 2021, Mathieu Decottignies Lafon, heeft afgelopen jaar ook regelmatig gecaddied voor een winnaar op de Europese Tour: Romain Langasque.

Tour
  • ProShots