Baantip: Balcomie Links

Als je afreist naar het Schotse Five staan The Old Course, Kingsbarns en The Castle Course vast op je verlanglijst. Maar vergeet de 'kleintjes' niet, die zijn net zo onvergetelijk. Balcomie Links is zo'n hidden gem.

Baantip: Balcomie Links

Als je één keer in je leven de pelgrimage naar 'the home of golf' maakt, is het niet meer dan logisch dat je de beroemdste linksbanen rond St Andrews op je verlanglijst hebt staan. Maar tussen giganten als The Old Course, Kingsbarns en Dumbarnie liggen ook oudjes verstopt – minder bekend, maar de verhalen die ze vertellen...

Neem de Balcomie Links. Op 23 februari 1786 richtten elf heren in de pub van het dorp de Crail Golfing Society op, wat dit de op zes na oudste golfclub van de wereld maakt. Het duurde nog ruim honderd jaar voordat Old Tom Morris op de meest zuidoostelijke klif van 'The Kingdom of Fife' een klassieke links aanlegde: Balcomie. 'Het land is ervoor geschapen en ik moet eerlijk zeggen dat er geen betere links in Schotland is', omscheef hij zijn ontwerp hij destijds.

Vanaf 1895 wordt op deze uitdagende par-69 door golfers strijd geleverd tegen de elementen. Bovenop het plateau heeft de wind altijd vrij spel, terwijl je op de lager gelegen holes langs de kust bij één verkeerde stap letterlijk de Noordzee in tuimelt – dat mag je een serieuze waterhindernis noemen.

Goed scoren is hier altijd lastig, maar nergens krijg je het gevoel dat de designer je probeert te ontmoedigen. Het zijn meer plaagstootjes die Old Tom uitdeelt, en ze worden ruimschoots gecompenseerd door prachtige uitzichten, verrassende paadjes langs de zee en historische verrassingen als het het oude boothuis uit 1884, dat pal achter de green van de par-3 veertiende staat.

Na de ronde wacht je nog één uitdaging: de steile tocht naar het bovenop de klif gelegen clubhuis. Maar als je hier met een biertje in je hand rozig over de honderden jaren oude links staart, dan besef je dat je een van de meest memorabele ronden van je leven hebt gespeeld. Gegarandeerd.