Winnaars en verliezers in 2021

Op de laatste Official World Golf Ranking staat Jon Rahm eerste en is Wil Besseling de beste Nederlander.

Jon Rahm

Afgelopen weekeinde werden er in Australië en Azië vier kleinere toernooien gespeeld, waarbij Kiradech Aphibarnrat de bekendste winnaar was. Hij schreef het Thailand Masters op zijn naam.
Omdat er in 2021 geen toernooien meer zijn die punten opleveren, kunnen we de balans opmaken: Jon Rahm sluit het seizoen af als de nummer een van de wereld. Hij doet dat na een seizoen met ups en downs. Rahm werd in het U.S. Open de eerste Spaanse en pas de tweede winnaar afkomstig van het Europese vasteland.
Jon Rahm werd echter ook twee keer positief getest op covid-19. Dat kostte hem de zege in het Memorial Tournament en deelname aan de Olympische Spelen.
Er staan twee andere Europeanen in de top-10: de Noor Viktor Hovland (achtste) en Rory McIlroy uit Noord-Ierland, die op de negende plek staat.
Aan het einde van 2020 was Dustin Johnson de nummer een. Hij staat nu derde.
De World Ranking Points voor alle spelers worden verdiend in een doorlopende periode van twee jaar, waarbij de toegekende punten voor elk toernooi gedurende een periode van dertien weken worden behouden om extra nadruk te leggen op recente prestaties. Je wint en verliest dus punten.
Je kunt kijken wie er in 2021 de meeste punten hebben gewonnen.
De vijf besten in de categorie Points Won zijn achtereenvolgens Collin Morikawa, Jon Rahm, Viktor Hovland, Sam Burns en Jordan Spieth.
Sam Burns maakte ontegenzeggelijk de grootste sprong: van de 154ste naar de elfde plaats. De 25-jarige Amerikaan uit Louisiana won in 2021 twee toernooien en werd ook twee keer tweede én twee keer derde.

Nederlanders
Voor het eerst in jaren is Joost Luiten niet de hoogst gerankte Nederlander.
Luiten zakte 131 plekken en beëindigt 2021 als de nummer 295 van de wereld.
Wil Besseling zakte ook - niet minder dan 99 plaatsen - maar staat met een 282ste plek op de slotranglijst toch hoger dan Luiten.
De top-10 wordt volgemaakt door Darius van Driel, Daan Huizing, Lars van Meijel, Rowin Caron, Robbie van West, Mike Toorop, Philip Bootsma en Max Albertus.
Darius van Driel won in 2021 de meeste punten. Hij werd gevolgd door Joost Luiten, Wil Besseling, Daan Huizing en Lars van Meijel.
Je kunt dus een lans breken voor de stelling dat Van Driel de beste Nederlander was in 2021.
En dan nog dit: wie in deze laatste ranking in de top-50 staat, kan binnenkort een uitnodiging voor The Masters verwachten. Goed nieuws voor mannen als Min Woo Lee, Lucas Herbert en de man die vijftigste is, de Japanner Takumi Kanaya.

Tour
  • Golfsupport.nl