Golfers Magazine doet mee: Indoor

Als het koud, nat en guur is, blijven zelfs de redacteuren van Golfers Magazine soms liever binnen. Al wil dat niet zeggen dat er niet gegolfd wordt, zo laat Martijn Paehlig zien in zijn reportage over indoorgolf uit Golfers Magazine 1
@media (max-width: 679px){#fig-62f9e4e0d1189 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62f9e4e0d1189 img{#fig-62f9e4e0d1189 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-62f9e4e0d1189 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62f9e4e0d1189 img{#fig-62f9e4e0d1189 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-62f9e4e0d1189 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62f9e4e0d1189 img{#fig-62f9e4e0d1189 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-62f9e4e0d1189 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62f9e4e0d1189 img{#fig-62f9e4e0d1189 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}indoor

Ik hoefde nog net niet te krabben toen ik deze decemberochtend de auto startte, maar fris was het zeker. Guur, grijs, ronduit onaangenaam. De laatste rondjes die ik speelde, vonden veelal in vergelijkbare omstandigheden plaats. Dat betekende niet alleen veel mudballs, maar ook koude handen en meer laagjes dan voor het swingcomfort prettig is. Ach, je moet wat als verstokte golfliefhebber. Het kwik mag dan laag staan, de golfzin is altijd hoog. En omdat reizen naar de zon deze winter nog even ingewikkeld is, is het óf een kwestie van goed aankleden óf op zoek gaan naar een indoor locatie voor een rondje golf op een baan naar keuze. Kopje koffie erbij en tussen de slagen door even lekker bij de kachel zitten.

Vlakke swing

Indoor golf dus. Hoewel er een paar locaties zijn waar je daadwerkelijk overdekte holes hebt, en steeds meer banen ook een kleine indoor faciliteit met een oefengreen aanbieden, betekent het in de praktijk meestal gebruikmaken van een golfsimulator. Noem het gerust spelen in een computerspel, als je het kort en bondig wilt uitleggen. Je speelt je rondje op gedigitaliseerde versies van de mooiste banen van de wereld, met behulp van de modernste apparatuur. Een veilige ruimte, een afslagmat, een stevig projectiescherm en swingen maar.

Wie kan zich niet dit voorjaar herinneren, toen – tijdens de eerste lockdown – een toernooienreeks van de Europese Tour werd gespeeld met behulp van de TrackMan. Duizenden mensen keken via YouTube mee hoe onder meer Joost Luiten en Wil Besseling de strijd met elkaar aanbonden. 'Heel realistisch', noemde Besseling het bij die gelegenheid. Al voegde Luiten eraan toe dat het 'natuurlijk niet in de buurt komt van echt golf'.

Desondanks zit indoor golf de laatste jaren stevig in de lift, en Steven van Daal van de Dutch Golf Company weet wel hoe dat komt. De Brabantse ondernemer is leverancier van diverse simulatoren, die hij desgewenst plaatst met alle faciliteiten die erbij horen. 'De techniek is de afgelopen jaren niet alleen steeds beter geworden, maar ook betaalbaarder. Je hebt heel dure systemen die tot wel € 50.000 à € 60.000 euro kosten. Maar ik kan ook een prima launch monitor leveren voor rond de € 2.500. Wil je er eentje helemaal compleet, met scherm, kooi en aankleding en al, dan heb je het over bedragen vanaf € 15.000. Dat is niet gratis, nee. Maar als je de ruimte hebt en je bent gek op golf... Hoeveel ruimte je nodig hebt? Nou, wij zeggen altijd dat als er ruimte is om een swing te maken, dat wij er een simulator omheen kunnen bouwen. Als je een heel vlakke swing hebt, heb je minder hoogte nodig. Toch adviseren wij altijd om wat meer ruimte te nemen om vrijuit te kunnen swingen. Het idee dat je maar een paar centimeter marge tot de muur of het plafond hebt, beperkt je enorm. Als wij de vraag krijgen wat ideaal is, adviseren wij 4,5 meter breed, 6 meter diep en minimaal 2,8 meter hoog. Dan zit je altijd goed.'

(Tekst gaat onder de foto en advertentie verder)

@media (max-width: 680px){#fig-62f9e4e0d160b img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62f9e4e0d160b img{#fig-62f9e4e0d160b img.lazyloading{width: 624px;height: 0px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-62f9e4e0d160b img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62f9e4e0d160b img{#fig-62f9e4e0d160b img.lazyloading{width: 980px;height: 0px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-62f9e4e0d160b img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62f9e4e0d160b img{#fig-62f9e4e0d160b img.lazyloading{width: 1272px;height: 0px;}}

Spelondersteuning

Hoewel ik bij mij thuis nog wel eens een dromerige blik werp in de garage ('als de fietsen nu eens gewoon buiten zouden staan en als we die kast...'), hoef ik niet eens een rolmaat te pakken om te weten dat het bezit van een simulator – zo de portemonnee dat al zou toelaten – voorlopig een droom zal blijven. En dat ik dus de gelegenheden om indoor te spelen buiten de deur moet zoeken.

De uitnodiging om mee te spelen in een toernooi bij Indoor Golfcentrum Roosendaal afgelopen december, werd dan ook in dank aanvaard, al baarde de tegenstand me zorgen. Eerder in 2020 speelde ik mee in een indoor toernooi op het hoofdkantoor van Duca del Cosma (het schoenenmerk heeft een simulator in de hal staan... we zouden als redactie van Golfers Magazine nóóit meer aan werken toekomen) en dat leverde zowaar een zege op. Verdeeld over twee speeldagen speelde ik twee keer achttien punten bij elkaar op de digitale versie van Pebble Beach. Maar met alle respect voor mijn tegenstanders van dat toernooi: leden van de Nederlandse Vereniging van Golfspelende Journalisten zijn andere koek dan topamateur Nordin van Tilburg (handicap + 4,5) en de nummer 1 (!) van de World Ranking for Golfers with Disability, Daphne van Houten.

Een kleine twintig liefhebbers zijn op het evenement in Roosendaal afgekomen. Alles vindt plaats binnen de op dat moment geldende coronamaatregelen in het naast de golfbaan gelegen indoor centrum, dat sinds 2019 de beschikking heeft over vier state-of-the-art simulatoren, zo legt pro Edwin Derksen uit. 'Het publiek dat hier op afkomt, is heel divers. Je hebt groepjes die komen voor een leuke avond, die het bij wijze van spreken als variant op een avondje bowlen zien, terwijl anderen er juist heel serieus op trainen. Het kan allebei. Er worden heel veel data gegenereerd, waarmee je aan je spel kunt werken. Niet voor niets gebruik ik de simulatoren vaak voor les of clubfittingen. Maar als je alleen voor de 'fun' komt, kun je bijvoorbeeld terecht op de simulator waarop je ook kunt voetballen.' Hij wijst naar de kooi waar inderdaad een paar voetballen in de hoek liggen.

(Tekst gaat onder de advertentie verder)

Hulpfuncties

Welke baan je kiest om te spelen, is normaal gesproken aan jou, maar selecteer vooral een baan met mooie uitzichten. Jaren geleden klikten we eens The Old Course op St Andrews aan, om er al snel achter te komen dat deze baan zonder de indrukwekkende aanwezigheid van het Schotse plaatsje niet veel voorstelde. Alles was vlak, en een digitale potbunker is lang niet zo indrukwekkend als een echte.

'Er zitten tientallen banen in de computer, maar de meest gekozen banen zijn zonder meer Pebble Beach en Valderrama’, zegt Derksen. ‘Mooie plaatjes, en veel mensen kennen de banen natuurlijk van tv. Dat maakt het extra leuk om er te spelen.' Net op dat moment zijn we toevallig aangekomen bij de bekende par-3 zevende van de iconische Californische kustbaan. In het echt kunnen spelers hier vanwege de wind nagenoeg elke club uit hun tas nodig hebben. Maar omdat je indoor de wind niet door je haren voelt waaien, is het lastig inschatten wat de virtuele windkracht voor invloed heeft op je bal. Net zoals het best lastig is om goed te putten. Het scherm is nauwelijks drie meter van je verwijderd, dus moet je volledig op je fantasie vertrouwen als je volgens de computer een putt van acht meter over hebt die ook nog eens iets uphill en met een slope van links naar rechts gaat. Het is maar goed dat er een gimme-functie is ingebouwd, net zoals je vrijwel alle andere dingen kunt instellen. Wind, regen, zonneschijn, een beetje hulp met mikken, wat extra kracht: waar je in het echt volledig op jezelf bent aangewezen, kun je digitaal net zoveel hulp krijgen als je wilt.

Het is natuurlijk het leukst, en vooral ook het echtst, als er geen hulpfuncties aanstaan. Dan benadert indoor golf het beste echt golf.

Maar vandaag hadden we best een beetje hulp kunnen gebruiken. Ging dit artikel voor een aflevering van 'Golfers Magazine doet mee' wel heel weinig over het resultaat van Golfers Magazine? Dat kan kloppen. Soms is meedoen belangrijker dan winnen. En dat heeft niets, maar dan ook helemaal niets te maken met de heel matige ronde die ik speelde op de indoor versie van Pebble Beach.

Laatste nieuws