Weber maakt het waar

Waar Qualifying School voor Anne van Dam uitliep op een deceptie, kan de vlag uit in huize Weber. De Groningse speelt in 2022 op de LPGA. Voor Van Dam is het tijd om zicht te bezinnen op haar toekomst.

dewi weber

Eigenlijk kon er al niets meer fout gaan voor het ingaan van de laatste ronde, maar het moest wel nog even gebeuren, het veilig stellen van een kaart voor de LPGA door Dewi Weber. Dat deed ze dan ook. Weliswaar met haar slechtste ronde van de acht (73) maar haar kaart, noch haar topnotering kwamen daardoor in gevaar.

Einduitslag

73 slagen had de 24-jarige Californische nodig op de slotdag van de achtdaagse marathon, na omlopen in 71, 68, 70, 69, 66, 72 en 71 slagen kwam ze daarmee uit op een totaal van 560 slagen en dat was ruimschoots voldoende om promotie naar het grootste damescircuit veilig te stellen na een matig seizoen op de Symetra Tour.

Regelincident

Waar Weber in het reguliere seizoen zelden bovenin het leaderboard te vinden was, en zeker geen moment in de buurt kwam van automatische promotie, verloor ze in de twee finaleweken geen moment haar doel uit het oog. Met goed golf, maar zeker ook met veel geduld en in elk geval zonder de ellende die haar twee jaar geleden haar kaart koste na een regelincident met onder meer Christina Kim.

Met een totaal van -14 legde Weber beslag op de tiende beschikbare kaart, hetgeen haar een mooi seizoen op de LPGA op zal leveren.

Stapje terug

Dat geldt helaas niet voor de andere Nederlandse in het veld. Anne van Dam kon een teleurstellend jaar geen glansrijk einde geven en besloot 2021 daarmee in mineur.

Na een goede eerste week van Qualifying School kreeg ze het spel in de tweede week geen moment op de rit. De 69 uit de tweede ronde was haar beste, maar daarmee was het beste er ook direct af. De level par uit ronde vijf was nog niet problematisch, maar de +2 uit de zesde ronde, en vooral de birdieloze 76 van de voorlaatste dag, waren dat wel.

Heel even leek het er in de slotronde op dat Van Dam alsnog ging ontsnappen - drie birdies op veertien, vijftien en zestien, brachten haar tot op twee slagen van de top-45, maar na bogeys op achttien en drie was het pleit beslecht en was duidelijk dat Van Dam voor 2022 geen vol speelrecht meer ging verdienen.

Na twee seizoenen waarin ze haar kaart als nummer 81 en 82 wist te behouden, moet de vijfvoudig winnaar van de LET in 2022 een stapje terug doen. Op basis van haar ranking kan ze wel enkele toernooien spelen, maar of dat genoeg is om een heel seizoen op te bouwen, valt te bezien. Daarmee blijven er twee keuzes over: spelen op de Symetra Tour, het circuit waar Weber net vandaan komt, of misschien toch terug naar de LET, het circuit waar ze zoveel grote successen vierde.

Anne van Dam in betere tijden, december 2019, als winnares van het Costa del Sol Open.

LET

Mocht ze besluiten haar geluk weer (deels) in Europa te gaan beproeven, dan is de kans dat ze daar meerdere landgenotes treft na het pre-kwalificatietoernooi van het circuit nog altijd aanwezig.

Weliswaar viel het doek voor amateurs Lauren Holmey, Nikki Hofstede en Lizzy Peeters, maar Anouk Sohier en Romy Meekers plaatsten zich als nummer 37 en nummer 60 voor de final stage die voor 16 tot en met 20 december op de rol staat.

Pasqualle Coffa speelt in 2022 sowieso op de LET. De Brabantse verzekerde zich eerder al van een kaart op basis van haar prestaties gedurende het seizoen, al zal ook zei naar La Manga afreizen in een poging haar speelrecht verder te verbeteren.

Tour
  • Golfsupport