Weber heeft kaart voor het oprapen

Waar Dewi Weber redelijk ontspannen kan beginnen aan de slotdag van Qualifying School weet Anne van Dam zich gesteld voor een enorme uitdaging. Na een matige ronde heeft ze een lage finish nodig om ook in 2022 op de LPGA te mogen spelen.

dewi weber

De kans dat er volgend jaar twee Nederlandse vrouwen actief zijn op de LPGA is een stuk kleiner geworden na de zevende ronde van de ellenlange golfmarathon die Qualifying School is. Een blik op het leaderboard leert dat het realistischer is om er vanuit te gaan dat er opnieuw één Nederlandse een vol speelrecht heeft.

Top-10

Die speelster heet dan niet Anne van Dam, die de afgelopen jaren de Nederlandse eer hooghield, maar Dewi Weber, want het moet wel héél gek lopen wil de Groningse zich niet plaatsen voor het hoogste damescircuit. Na zeven rondes staat de in het westen van Amerika wonende Weber op een score van -15 en dat is vooralsnog goed voor de tiende plaats in het klassement, ruim bij de beste 45 dus die over achttien holes recht hebben op een kaart.

Weber begon de zevende ronde uitstekend, met vier birdies op de eerste zeven holes, en kon zich daardoor het wat mindere slot (+2 op de back-nine) eenvoudig veroorloven. Na haar zesde ronde onder par van het toernooi (-1) is de marge tot de top-45 geruststellend groot te noemen al zal Weber ook de slotronde een goede score binnen willen brengen, om zodoende een zo goed mogelijke kaart in de wacht te slepen.

Do or die

Voor Anne van Dam is die goede score geen luxe maar absolute noodzaak. Nadat ze de tweede helft van het achtdaagse toernooi aan de goede kant van de cutline was begonnen, gaat het deze week aanzienlijk minder met de Arnhemse en wacht ze nog altijd op haar eerste ronde onder par in de finaleweek.

Sterker, Van Dam wacht al meer dan twintig holes op een birdie. Na een gewonnen slag op de veertiende in de de zesde ronde, kreeg ze de bal op geen enkele hole meer vroegtijdig in de cup. Na haar 74 op vrijdag maakte ze zaterdag met een birdieloze 76 nog meer water en zag ze de top-45 verder uit zicht verdwijnen.

Met nog achttien holes te spelen staat Van Dam op de gedeeld 66ste plaats, maar vooral ook zes slagen van de laatste speelster die op dit moment recht heeft op een kaart. Voor Van Dam is de opdracht op de slotdag duidelijk: er moeten birdies gemaakt worden, veel birdies, wil ze haar landgenote in 2022 vergezellen op de LPGA. Het is do or die, niet meer, niet minder.

Tour
  • Golfsupport