Rory

Columnist Andy Houtkamp is fan van Rory McIlroy. In zijn laatste bijdrage in Golfers Magazine legde hij uit waarom hij de Noord-Ier zo hoog heeft zitten.

Al heel lang ben ik fan van Rory McIlroy. Iemand van wie je eigenlijk alleen de voornaam hoeft te noemen, net als bij Tiger en Joost.

Geboren in 1989 in Holywood (met 1 l), Noord-Ierland is Rory al op relatief jonge leeftijd een zogenaamde MBE, Member of the Order of the British Empire. Op 18-jarige leeftijd werd hij professional en vanaf dat moment ging het allemaal met een sneltreinvaart. Goed, in zijn eerste wedstrijd, de British Masters, haalde hij de cut maar eindigde slechts als 42e. Bij zijn tweede wedstrijd werd hij al 3e in de Alfred Dunhill Links Championship en wist iedereen dat hier een toekomstige 'grote' aan het werk was.

Toch duurde het nog tot 2009 voor hij zijn eerste overwinning boekte, op de Dubai Desert Classic. Inderdaad hetzelfde toernooi dat zes jaar eerder door Robert-Jan Derksen werd gewonnen. Een jaar later volgde zijn eerste winst op de Amerikaanse Tour, in het Wells Fargo Championship. De beer was los. Hij won Majors als het U.S. Open en PGA Championship in respectievelijk 2011 en 2012, behaalde in het topjaar 2014 overwinningen in The Open en weer het PGA. De wereld lag aan zijn voeten. Ondertussen was hij als twintiger ook nog, uiteraard zou ik zeggen, de nummer 1 van de wereld.

Maar ja, met tennisster Caroline Wozniacki kwam de liefde in het spel, waarna de paparazzi zich op hem stortten. Plotseling is dat lieve knulletje een geliefd onderwerp voor roddeljournalisten en dat komt zijn spel niet ten goede. Na een redelijk goed 2016 wordt het stil rond Rory. Hij wint weinig meer, zeg maar niets, en zijn spel is zwak.

In 2017 hervindt hij zijn persoonlijke geluk bij een medewerkster van de PGA Tour en lijkt de rust weder te keren. Alleen niet qua spel. Tot half oktober. Rory was weer Rory. Buiten de baan was hij dat al die tijd al – eerlijk, oprecht, aimabel, met van ver opborrelende tranen na afloop van zijn single in de Ryder Cup – maar nu liet hij het ook op de baan weer zien. Met lange kaarsrechte drives, schitterende chipjes en bijna perfect putten in de CJ Cup in Las Vegas. Met 25 onder par wint hij eindelijk weer een wedstrijd. Het zwakke optreden op de Ryder Cup was al bijna weer vergeten en een nieuwe ster was geboren. Beter gezegd: herboren.

Laatste nieuws