Pettersen captain Europese team

Als Europa in 2023 op het Spaanse Finca Cortesín probeert om voor de derde keer op rij de Solheim Cup te winnen, staat Suzann Pettersen aan het roer.

Pettersen captain Europese team

De 40-jarige Noorse heeft 21 overwinningen op de LPGA en LET achter haar naam staan, waaronder twee Majors, maar als je haar vraagt naar de mooiste momenten in haar carrière, dan komt ze uit bij de Solheim Cup.

'Je ben met je teamgenoten, onder vrienden, en je werkt allemaal toe naar één doel. Je vecht voor je vrienden en je deelt ongelofelijk mooie momenten. Dat ik tot captain benoemd ben is de grootste eer uit mijn carrière.'

Pettersen speelde negen keer in het Europese Solheim Cup-team, waarin ze in 36 wedstrijden 21 punten verzamelde en vier keer met de beker in haar handen stond. Ook was ze twee keer vice-captain. Indrukwekkende cijfers, die voor een groot deel te danken zijn aan haar enorme passie en vechtlucht.

In 2015 resulteerde dat in een van de meest controversiële momenten uit de geschiedenis van de Solheim Cup. In een fourball met Charley Hull tegen Brittany Lincicome en Alison Lee miste de laatste een putt, waarna ze haar bal oppakte – volgens Pettersen zonder dat de korte putt 'gegeven' was. Europa claimde de hole en won de wedstrijd, met chaos en tranen tot gevolg. Pettersen kreeg veel kritiek op haar beslissing.

Een positiever voorbeeld van haar ijzersterke mentaliteit was er in de editie van 2019. Pettersen had sinds de geboorte van haar zoon nauwelijks gespeeld en was weggezakt naar de 635ste plaats op de wereldranglijst. Captain Catriona Matthew gaf haar toch een wildcard en de Noorse beloonde dit vertrouwen door in haar single op de laatste hole een putt van twee meter voor de winst te maken en het winnende punt binnen te halen (zie video).

Het bleek meteen de laatste putt die Pettersen als professional maakte. 'Mooier dan dit wordt het niet', was haar conclusie en ze zette per direct een punt achter haar carrière.

Pettersen neemt als captain het stokje over van Catriona Matthew, die het Europese team in 2019 op Glenneagles en in 2021 op Inverness naar de winst leidde.

Tour
  • Golfsupport