Lee Elder op 87-jarige leeftijd overleden

In 1975 schreef Elder geschiedenis door als eerste man van kleur mee. te doen aan The Masters. 'Zonder Mr Elder had ik hier nu niet gestaan', zei Woods decennia geleden al.

lee elder

Een heel indrukwekkend palmares kon de geboren Texaan niet overleggen, maar desondanks is zijn plaats in de geschiedenisboeken even terecht als eeuwig. De op 28 november overleden Elder won vier keer op de PGA Tour, en mocht dankzij één van die overwinning, als eerste zwarte man een uitnodiging ontvangen van de organisatie van The Masters.

Elder kwalificeerde zich in 1968 voor de PGA Tour, zeven jaar nadat het circuit de 'colour barrier' had opgeheven, waardoor ook niet blanke spelers lid konden worden.

Het tourleven van Elder stond vaak in het teken van racisme en vooral ook de strijd daartegen. Het was in de jaren zestig niet ongebruikelijk dat gekleurde spelers niet welkom waren in het clubhuis en op zijn wikipedia-pagina staat zelfs een incident vermeld waarbij een toeschouwer de bal van Elder oppakte en over de heg gooide.

Over zijn eerste optreden in The Masters zei Elder eens dat het enorm intimiderend was: 'Je had geen idee wat je kon verwachten, zeker niet omdat ik in aanloop naar het toernooi meerdere doodsbedreigingen ontving' aldus Elder, die uiteindelijk zes keer mee zou doen aan The Masters, met een zeventiende plaats in 1979 als beste resultaat.

Dat weerhield het bestuur van Augusta National er niet van Elder twee jaar geleden te benoemen tot honorary starter van The Masters. Hoewel Elder door een broze gezondheid niet in staat was om, net als Jack Nicklaus en Gary Player, gaf hij aan diep onder de indruk te zijn van de eer. 'Dit is iets wat ik de rest van mijn leven niet meer vergeet'.

Lee Elder werd 87 jaar.

World
  • ProShots