Feestjes, alternatieven en Q School

Het Zuid-Afrikaans Open gaat door met vier Nederlanders in het veld … Anne van Dam en Dewi Weber op jacht naar een tourkaart … Tiger Woods nodigt wereldtop uit voor sportief feestje

Gary Player Country Club

DP World Tour

Een trieste start van het seizoen 2022 van de ge-rebrande Europese Tour.Het Joburg Open moest al na 36 holes worden beëindigd en het Zuid-Afrikaans Open van deze week en het Alfred Dunhill Championship werden van de Europese kalender gehaald. Dat laatste toernooi gaat overigens helemaal niet door, terwijl het Zuid-Afrikaans Open - zie onder - alleen meetelt voor de Sunshine Tour. Het wordt wél door Ziggo Sport uitgezonden.
Het seizoen 2022 van de DP World Tour wordt van 20 - 23 januari voortgezet met het Abu Dhabi Championship.

Sunshine Tour

Toernooi: Zuid-Afrikaans Open
Data: 2 - 5 december 2021
Baan: Gary Player Country Club, Sun City Resort, Mogwase, North West Province (Z-A)
Lengte: 7.165 meter
Par: 72
Prijzengeld: $ 500.000
Televisie: Alle dagen live op Ziggo Sport Golf. Donderdag en vrijdag van 11.00-16.00 uur. Zaterdag en zondag van 11.00-15.30 uur
Mooie namen: Christiaan Bezuidenhout, Garrick Higgo, Dylan Frittelli, Wilco Nienaber, Dean Burmester, Brandon Stone en David Drysdale
Nederlanders: Darius van Driel, Lars van Meijel, Daan Huizing en Johannes Veerman
Winnaar in 2020: Christiaan Bezuidenhout (Z-A)
Laatste winnaars: 2020 - Christiaan Bezuidenhout (Z-A), 2019 - Branden Grace (Z-A), 2018 (januari) - Chris Paisley (Eng), 2018 (december) - Louis Oosthuizen (Z-A), 2017 - Graeme Storm (Eng)
Bijzonderheden: Acht spelers van de Europese Tour, die geen lid zijn van het Zuid-Afrikaanse circuit, doen deze week mee. Vier van hen hebben een Nederlands paspoort.
Zij verschijnen aan de start op een baan die als uitstekend kan worden beschouwd en die niet alleen de naam van Grand Slam-winnaar Gary Player draagt, maar die ook door hem is ontworpen.
De Gary Player Country Club is een onderdeel van de pretstad Sun City, die 180 kilometer ten noordwesten van Johannesburg ligt.
De course is lang, maar speelt korter omdat hij op 1.500 meter hoogte ligt. Water komt op een paar holes in het spel, maar het zijn vooral de knap ontworpen en snelle greens die kenmerkend zijn voor deze baan. Bijna op alle greens kunnen de pins als het ware worden verstopt.
Sun City werd al in de tachtig van de vorige eeuw bekend door de Milllion Dollar Challenge, een invitatietoernooi voor topspelers uit Zuid-Afrika maar vooral uit de VS en Europa, die zich niet lieten weerhouden door de sportboycot van de internationale gemeenschap. De geur van verdacht geld was voor hen sterker.
Het toernooi kreeg na de afschaffing van het apartheidsregime een officiële status en telde zelfs als Nedbank Golf Challenge enige keren mee voor de jaarranglijst van de Europese Tour. Het is de bedoeling dat het toernooi dit seizoen - in november 2022 - terugkeert op de kalender.
Vorig jaar werd het Zuid-Afrikaans Open ook op de Gary Player Country Club gespeeld, met Christiaan Bezuidenhout als winnaar.
Het toernooi gaat dus gewoon door, maar telt niet mee voor de Order of Merit van de DP World Tour. Het prijzengeld is gehalveerd.
En dan nog dit: De historie van het Zuid-Afrikaans Open is lang en rijk. De eerste officiële editie werd al in 1903 gespeeld. Gary Player won het kampioenschap dertien keer.

PGA Tour

Toernooi: Hero World Challenge
Data: 2 - 5 december 2021
Baan: Albany Golfclub, New Providence (Bah)
Lengte: 6.683 meter
Par: 72
Prijzengeld: $ 3.500.000
Televisie: Alle dagen live op Ziggo Sport Golf. Donderdag en vrijdag van 19.30-22.30 uur. Zaterdag van 18.00-23.00 uur en zondag van 17.00-22.00 uur
Mooie namen: Twintig topspelers. Major-winnaars, Olympisch kampioenen, Ryder Cuppers. Noem maar op. We hebben het dus over Abraham Ancer, Daniel Berger, Patrick Cantlay, Bryson DeChambeau, Harris English, Tony Finau, Tyrrell Hatton, Viktor Hovland, Brooks Koepka, Hideki Matsuyama, Rory McIlroy, Collin Morikawa, Patrick Reed, Justin Rose, Xander Schauffele, Scottie Scheffler, Webb Simpson, Jordan Spieth, Henrik Stenson en Justin Thomas.
Gastheer Tiger Woods doet niet mee, maar reist hij wel af naar de Bahama’s?
Winnaar in 2020: Niet gespeeld
Laatste winnaars: 2019 - Henrik Stenson (Zwe), 2018 - Jon Rahm (Spa), 2017 - Ricky Fowler (VS), 2016 - Hideki Matsuyama, 2015 - Bubba Watson (VS)
Bijzonderheden: Sinds 2000 organiseert Tiger Woods in december zijn eindejaarsfeestje voor een select gezelschap topspelers.Het toernooi verhuisde in 2015 naar de Bahama’s, om precies te zijn naar het zuidwesten van het eiland New Providence. Daar ligt de door Ernie Els ontworpen baan van de Albany Golfclub, die een linksachtig karakter heeft.
Het kampioenschap telt niet mee voor de FedEx Ranking van de PGA Tour, maar er zijn wél punten voor de wereldranglijst te verdienen.
Er doen tien spelers uit de top-15 van de wereldranglijst mee.
Tien van de twaalf mannen uit het Amerikaanse Ryder Cup-team (Patrick Cantlay en Dustin Johnson ontbreken) en vier Europese Ryder Cup-spelers komen aan de start.
Beide moderne Olympische kampioenen zijn van de partij.
Er zijn tien spelers in het veld die samen negentien Majors hebben gewonnen.
En dan nog dit: het baanrecord staat sinds 2017 met 61 (-11) op naam van de kersverse vader Rickie Fowler. Het toernooirecord voor Albany werd in 2015 door Bubba Watson op 263 (-12) bepaald.

LPGA Tour

Ook hier een pauze. Het 34 toernooien tellende seizoen 2022 begint van 20 - 23 januari op Lake Nona in Florida met het Tournament of Champions.
Anne van Dam en Dewi Weber doen in december in de staat Alabama mee aan de Qualifying School en die bestaat uit twee 72-holes toernooien op twee verschillende banen met 45 tourkaarten als inzet.
Deel 1 wordt van 2 - 5 december gespeeld op Magnolia Grove in Mobile.

Ladies European Tour

Het seizoen 2021 werd afgelopen weekeinde besloten met het Andalucia Costa del Sol Open de España. Over de kalender van het seizoen 2022 is nog niets bekend.

Asian Tour

Vorige week was er na anderhalf jaar een herstart van dit circuit, dat in 2022 in feite wordt overgenomen door Greg Norman en zijn Saoedische vrienden.Deze week wordt van 2 - 5 december op Laguna Golf Phuket in Thailand het met een miljoen dollar gedoteerde Laguna Phuket Championship gespeeld.

Tour
  • Golfsupport.nl