Van Driel laat op stoom

Pas in de slotfase van de openingsronde kwamen de birdies voor de beste Nederlander in het veld.

Darius van Driel

Met een 71 staat Darius van Driel na de eerste dag van het Joburg Open op de gedeelde 43ste plaats in het klassement. Het met 990.000 euro gedoteerde toernooi vormt de start van het seizoen 2022 van de DP World Tour.
Daan Huizing kwam tot een twee-boven-par 73 (vijf bogeys) en Lars van Meijel met zeventien parren tot een 72 (+1).
De cut lijkt vrijdag op level par (31% kans) of +1 (40%) te gaan uitkomen
Op de par-71 Firethorn Course van de Randpark Golfclub in het noordwesten van Johannesburg stond de al om tien voor half acht gestarte Van Driel onder andere door twee double bogeys na tien holes op vier boven par.
Maar hij eindigde met vier birdies op de laatste zes holes.
‘Het begin was rommelig, zo vroeg in de ochtend’, zei Darius van Driel na afloop. ‘Twee ballen het water in en ik sloeg ze met mijn approaches niet dichtbij genoeg. We spelen hier op hoogte, maar als je vroeg start en met de dauw levert dat niet de afstand op die je hier normaal slaat.’
Johannesburg ligt 1.500 meter hoogte en onder ‘normale’ omstandigheden vliegt de bal zo’n tien procent verder dan op zeeniveau.
‘Daarom ben ik ook blij met deze score, ook al omdat behoorlijk wat wind stond, aldus Van Driel. ‘Het seizoen is in ieder geval geopend.
Twee outsiders voeren de ranglijst vooralsnog aan: de Spaanse debutant Angel Hidalgo en de Zuid-Afrikaan Thriston Lawrence. Hidalgo speelde de parkbaan in 65 slagen. Lawrence staat na zeventien holes ook op -6, maar hij moest net als een groot aantal collega’s om 16.05 uur onze tijd naar binnen vanwege een naderende onweersbui. De eerste ronde wordt vrijdagochtend vroeg afgemaakt.
En dan nog dit: de pechvogel van de dag? De Zuid-Afrikaan J.C. Ritchie. Hij maakte een hole in one op de 204 meter lange par-3, waar achter de tee een gele Jaquar F-Type staat te glimmen. Maar alleen als je op zaterdag of zondag op deze hole een ace maakt, mag je de sleutels in ontvangst nemen. In ons land moet je minimaal 91 duizend euro voor een auto als deze neerleggen.
Ziggo Sport Golf zendt de tweede ronde vrijdag van 11.00-16.00 uur rechtstreeks uit.

Tour
  • Golfsupport.nl