Een schone lei

Een nieuw seizoen, nieuwe kansen: Nederlanders reizen naar Zuid-Afrika voor de start van de omgedoopte Europese Tour… Pauzes op de PGA Tour en de LPGA Tour … Pasqualle Coffa doet mee aan Spaans Open

Randpark

DP World Tour

Toernooi: Joburg Open
Data: 25 - 28 november 2021
Baan: Randpark Golfclub, Firethorn Course, Johannesburg, Gauteng (Z-A)
Lengte: 6.862 meter
Par: 72
Prijzengeld: € 990.000
Televisie: Alle dagen live op Ziggo Sport Golf. Donderdag en vrijdag van 11.00-16.00 uur. Zaterdag en zondag van 11.00-15.30 uur
Mooie namen: Wilco Nienaber, Dean Burmester, Johannes Veerman, Daniel van Tonder, George Coetzee en Marcel Siem
Nederlanders: Darius van Driel, Daan Huizing, Lars van Meijel en Johannes Veerman
Winnaar in 2020: Joachim B. Hansen (Den)
Laatste vijf winnaars: 2020 - Joachim B. Hansen (Den), 2017 (dec) - Shubhankar Sharma (Ind), 2017 (feb) - Darren Fichardt (Z-A), 2016 - Haydn Porteous (Z-A), 2015 - Andy Sullivan (Eng)
Bijzonderheden: Gelukkig Nieuwjaar, beste golfvrienden en supporters van de Europese Tour - pardon, de DP World Tour. We beginnen weer helemaal overnieuw. Iedereen staat op nul.
Een nieuwe naam, een nieuw seizoen met 47 toernooien in 27 landen.
Te beginnen deze week in Johannesburg en van 17 - 20 november 2022 eindigend in Dubai.
Ronkend werd dit schema aangekondigd met onder andere de mededeling dat er elke week minimaal twee miljoen dollar - de euro is bij het grofvuil gezet - als prijzengeld beschikbaar is.
Deze week is dat in Johannesburg 1,1, volgende week tijdens het Zuid-Afrikaans Open in Sun City 1,5 en daarna tijdens het Alfred Dunhill Championship op Leopard Creek 1,7 miljoen dollar. Doen we maar niet moeilijk over en de Tour zegt er natuurlijk liever niets over.
Het Joburg Open is dus een van de drie toernooien die deze en volgende maand in Zuid-Afrika worden gespeeld. Later dit seizoen staan er nog drie op het schema.
Ze maken alle ook deel uit van de Sunshine Tour, het Zuid-Afrikaanse circuit, dat dit seizoen in maart begon en in december op Leopard Creek eindigt.
Het Joburg Open werd voor het laatst in november 2020 gespeeld. Joachim B. Hansen won met een score van -19, twee slagen beter dan het Zuid-Afrikaanse talent Wilco Nienaber. Lars van Meijel werd met -12 knap zevende.
De Brabander is er deze week ook bij, net als Darius van Driel en de net van de Challenge Tour gepromoveerde Daan Huizing en Johannes Veerman.
Joost Luiten en Wil Besseling hebben het plan opgevat om de twee volgende toernooien wel te spelen.
De Randpark Golfclub ligt in het noordwesten van Johannesburg en heeft twee 18-holes parkbanen, de Firethorn en de Bushwillow Course.
Firethorn - de baan van dit toernooi - werd ontworpen door Sid Brews, de man die ons Open in 1934 (De Pan) en 1935 (Kennemer, met onder andere een 65).
In de loop der jaren is de baan twee keer op de schop gegaan.

PGA Tour

Het seizoen 2021-2022 wordt van 6 - 9 januari voortgezet met het Sentry Tournament of Champions op het eiland Maui.
Voor de kerst zijn er twee officieuze toernooien: Tiger Woods’ Hero World Challenge Open in de Bahama’s (2- 5 december) en de QBE Shootout, een teamwedstrijd in Florida (10 - 12 december).

LPGA Tour

Ook hier een pauze. Het 34 toernooien tellende seizoen 2022 begint van 20 - 23 januari op Lake Nona in Florida met het Tournament of Champions.
Anne van Dam en Dewi Schreefel doen volgende maand in de staat Alabama mee aan de Qualifying School die bestaat uit twee 72-holes toernooien op twee verschillende banen met 45 tourkaarten als inzet.

Ladies European Tour

Het seizoen 2021 wordt van 25 - 28 november besloten met het Andalucia Costa del Sol Open de España.
Op de baan van Los Naranjos bij Marbella zit zes ton in de prijzenpot en Pasquelle Coffa doet mee.

Tour
  • Golfsupport.nl