Met Glenmuir duurzaam de winter door

Het Schotse kledingmerk houdt je met een enorme lijn sweaters deze winter lekker warm. En bij de keuze voor materialen en het productieproces heeft Glenmuir altijd het milieu in het achterhoofd.

Met Glenmuir duurzaam de winter door

Glenmuir.com

Al in 1891 zag je golfkleding van Glenmuir op de Schotse links en die rijke, trotse historie probeert het familiebedrijf tot uiting te laten komen in elk kledingstuk. 'In onze 130-jarige historie hebben we altijd respect gehad voor onze stakeholders, zegt directeur Mikhel Ruia. 'Dat geldt voor onze consumenten, leveranciers, partners en collega's, maar zeker ook voor het milieu. Dit commitment voor de natuur is en blijft onze focus en dat resulteert in functionele kleding van hoge kwaliteit, die wordt gemaakt met duurzame productiemethoden en vakmanschap.'

Merinowol.

Naar eigen zeggen heeft Glenmuir dan ook de grootste collectie van natuurlijke vezels gemaakte kleding. De beroemde sweaters van fijn Italiaan merinowol en de Britse truien van lamswol zijn honderd procent natuurlijk en daarmee volledig afbreekbaar. De Schotten werken direct samen met the Woolmark Company en de International Wool Textile Organisation om er zeker van te zijn dat hun wollen producten op een ethische en duurzame manier worden geproduceerd.

Lamswol.

Wol is de enige textielvezel die bijdraagt aan het verminderen van koolstof in de atmosfeer. Schapen consumeren de organische koolstof die in planten is opgeslagen en gebruiken dit vervolgens om wol te laten groeien. Door dit natuurlijke, continue proces is vijftig procent van het gewicht van wol organische koolstof.

Vijftig procent van wol is organische koolstof.

Ook heeft wol een langere levensduur dan door de mens gemaakte vezels, wat volgens Glenmuir betekent dat hun sweaters langer meegaan en minder vaak vervangen hoeven te worden. En uiteindelijk wordt wol volledig afgebroken en wordt het weer onderdeel van de aarde.

De katoenen sweaters en shirts zijn allemaal gemaakt van katoen van het Better Cotton Initiative (BCI), dat zorgt voor betere en meer duurzame standaards – van kweek tot productie. Door het katoen te kammen voor het spinnen wordt de stof zachter en soepeler en komen er minder vaak onzuiverheden voor.

Katoen.

De duurzaamheid zie je ook terug in de productiemethode van Glenmuir. Elke sweater wordt met de hand gemaakt, waardoor je veel minder restmateriaal overhoudt. Het water dat wordt gebruikt bij het productie- en verfproces wordt gezuiverd voordat het weer in de zee of rivier terechtkomt.