Hansen wint op chaotische slotdag

Het was op de laatste dag van het laatste reguliere toernooi van het seizoen 2021 onzekerheid troef op de Europese Tour die afgelopen week nog zo trots een miljardenovereenkomst met Dubai Ports World presenteerde.

Joachim Hansen

Tot laat op zondagmiddag was het volkomen onduidelijk welke spelers er vanaf aanstaande donderdag mee mogen doen aan het afsluitende Tour Championship ook gesponsord door DP World.
De Tour besloot daarom maar om de inschrijvingslijst tijdelijk van de website te halen. De fans bekijken het maar…
De afloop van het Aviv Dubai Championship op de Fire Course van Jumeirah was bepalend welke vijftig beschikbare spelers vanaf donderdag op de andere course van dit complex, de Earth Course, aan het Tour Championship mee mogen doen.
Omdat Jon Rahm, Viktor Hovland en Justin Rose zich al terug hebben getrokken en er ook anderen mogelijk niet meedoen, is het niet de top-50 van de jaarranglijst die het Tour Championship speelt.
Maar welke ‘top’ dan wel? In ieder geval een zonder Nederlanders, omdat Luiten c.s. niet goed genoeg hebben gepresteerd om de seizoensfinale te spelen.

Door het wegvallen van de topspelers mag nu - zo goed als zeker - de top-54 van de jaarranglijst meedoen.
De zege ging in het Dubai Championship Joachim B. Hansen. De Deen speelde de laatste ronde in 68 slagen om op een totaal van 23 onder par te komen.
‘Deze zege betekent veel voor mij’, zei Hansen na afloop. ‘Mijn gezin is hier nu namelijk. Dat was niet het geval toen ik in 2020 in Johannesburg won. Het was niet altijd even goed, maar de putter hielp me. Zeker vandaag.’
Het succes van Hansen betekent dat de Denen dit jaar vier (verschillende) winnaars op de Europese Tour hebben. Rasmus en Nicolas Højgaard plus Jeff Winther gingen hem voor.
Eindstand via website Europese Tour

En dan nog dit (I): spelers die in de top-121 staan - ook hier: zo goed als zeker - behouden hun kaart. De nummer 212 is David Drysdale, de Schot die al meerdere keren maar nét zijn speelrechten veiligstelde.
Joost Luiten is met een 89ste plaats de beste Nederlander. Het is verreweg zijn laagste klassering in meer dan tien jaar.
En dan nog dit (I): meteen na de prijsuitreiking verspreidde de Europese Tour onderstaande verklaring van Jon Rahm.
'After lengthy discussions with my team, I have come to the difficult decision not to travel to Dubai next week. The demands of a long season with many ups and downs has taken a lot out of me. I feel I need to take time to recharge my batteries while spending quality time with my family.'
'I would like to take this opportunity to wish DP World and the European Tour all the best for the season-ending event, which is always such a special tournament. I would also like to reiterate my congratulations to both for the announcement of the DP World Tour earlier this week, and I look forward very much to competing on the DP World Tour next year.'

Tour
  • Golfers Magazine
  • Golfsupport.nl