Seizoen Nederlanders voorbij

Joost Luiten en Lars van Meijel hadden allebei een (klein) wonder nodig om het seizoen nog te verlengen, maar dat zat er op de tweede dag van het AVIV Dubai Championship geen moment in. Johannes Veerman mag door naar de seizoensclimax, maar het Nederlandse rood-wit-blauw zal ontbreken op het leaderboard van het DP World Championship.

joost luiten

In 2009 werd het seizoen van de Europese Tour voor het eerst in Dubai afgesloten met het DP World Championship en alleen bij die editie ontbrak Joost Luiten op het appel. In de elf edities die sindsdien werden gespeeld deed de Nederlandse nummer 1 altijd mee aan het slottoernooi.

Dat hij er dit jaar voor het eerst niet bij is is zowel een teken van zijn consistentie door de jaren heen, als een teken van het moeizame jaar dat 2021 voor hem was.

Ook het AVIV Dubai Championship paste in die zin naadloos in het moeizame seizoen van de zesvoudig tourwinnaar. Plaatsing voor de seizoensontknoping was al een moeilijk verhaal - alleen een eerste of een tweede plaats zou hiervoor voldoende zijn - maar misschien wel als onderstreping van het seizoen slaagde Luiten er zelfs niet in zich te plaatsen voor het weekend, waarmee hij voor de zesde keer dit seizoen - en voor de tweede opeenvolgende week - de cut niet overleefde.

Klik hier voor het leaderboard

Na een moeizame eerste dag (-1) ging het op de tweede dag al direct mis voor de Bleiswijker. Door met drie opeenvolgende bogeys te beginnen zakte hij zo ver weg op het leaderboard dat het halen van de cut nog meer een mission impossible werd. Dat bleek, want met een rondje level par kwam hij uiteindelijk niet verder dan de 92ste plaats, vier slagen buiten de cutline, waarmee zijn seizoen terstond ten einde kwam.

Dat gold ook voor Lars van Meijel, voor wie de gevolgen evenwel zwaarder aankomen. Waar Luiten in 2022 gewoon over een vol speelrecht beschikt, zal Van Meijel het moeten doen met een beperkt aantal starts en veel wedstrijden op de Challenge Tour. In de wedstrijd waarin alles buiten de top-3 onvoldoende was voor kaartbehoud verbeterde hij zich weliswaar op de tweede dag (level par), maar met een totaal van +3 hield hij maar een handvol spelers achter zich.

Ook voor Johannes Veerman zit het toernooi er na twee rondes op. Op de baan waar laag gaan absoluut noodzakelijk is om een kans te hebben - koploper Rozner heeft halverwege met -15 maar één slag voorsprong op Hansen en Laporta - kwam de onder Amerikaanse vlag spelende Nederlander niet verder dan +1 (T100) waardoor ook hij klaar is voor deze week. Als enige landgenoot heeft de huidige nummer 31 van de Order of Merit mag Veerman zich volgende week melden aan de overkant voor de strijd voor de ontknoping van het seizoen.

Tour
  • Golfsupport