Europese Tour volledig op de schop

Met ingang van het nieuwe seizoen wordt de Europese Tour de DP World Tour. Grootse plannen om niet tussen wal en schip te vallen.
@media (max-width: 679px){#fig-61abecc0e12ec img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61abecc0e12ec img{#fig-61abecc0e12ec img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-61abecc0e12ec img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61abecc0e12ec img{#fig-61abecc0e12ec img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-61abecc0e12ec img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61abecc0e12ec img{#fig-61abecc0e12ec img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-61abecc0e12ec img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61abecc0e12ec img{#fig-61abecc0e12ec img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}DP

We hadden ooit de Volvo Tour en nu is er de DP World Tour.

Hoewel de Europese Tour in 2022 een kalender met 47 toernooien in 22 landen heeft, is het geen’ wereldcircuit’, maar de logistieke multinational uit Dubai die de sponsor en naamgever wordt, heet nu eenmaal DP World, al haakt de CEO van de Europese Tour, Keith Pelley wel in op de nieuwe naam: 'het woord World in onze nieuwe naam reflecteert ons wereldwijde bereik. Al onze spelers, caddies, fans en partners zullen hier voordelen van gaan krijgen. Het hele ecosysteem van de Tour wordt door deze zeer significante overeenkomst versterkt.'

DP World heeft overigens ook in Nederland belangen, met name in de Tweede Maasvlakte bij Rotterdam. De sponsoring door het concern uit het Midden-Oosten heeft tot gevolg dat er in 2022 inclusief de Majors en de World Golf Championships 200 miljoen dollar kan worden verdiend. Voor alle toernooien geldt dat er minimaal twee miljoen dollar prijzengeld beschikbaar is. De organisatie van het Dutch Open kon afgelopen september een miljoen euro ophoesten, maar in 2019 had het KLM Open een prijzengeld van twee miljoen.

Het is niet onlogisch om te denken dat deze operatie ook een antwoord is op de initiatieven van Greg Norman en de Saoedi’s om een tegenhanger voor de PGA Tour en dus impliciet voor de Europese Tour te vormen. Met de komst van de DP World Tour is de kans dat het Europese circuit wordt vermalen tussen de PGA Tour en de opgekrikte Asian Tour een stuk kleiner geworden.

Het seizoen 2022 begint op 25 november aanstaande met drie toernooien in Zuid-Afrika en het DP World Tour Championship in Dubai zal van 17 -20 november 2022 de finale vormen.

Zoals al bekend was, wordt het Dutch Open - dat al als KLM Open op het officiële schema staat - van 26 - 29 mei op Bernardus gespeeld.
Het Soudal Belgisch Open wordt van 12 - 15 mei gehouden, op Rinkven International bij Antwerpen. Nieuwe toernooien zijn er in Azië - de achtertuin van Norman's Tour - waarvan voor het eerst een in Japan. Het India Open keert ook terug op de Europese kalender.

Voor het eerst zijn er drie toernooien - naast de Majors en de World Golf Championships - die meetellen voor de Europese en de PGA Tour: het Genesis Schots Open, het Barbasol Championship en het Barracuda Championship. De laatste twee toernooien maakten tot nu toe alleen deel uit van de PGA Tour. Zuid-Afrika krijgt komend seizoen zes wedstrijden, waarvan de Pecan Wood Classic en het Steyn City Championship (beide in maart) nieuw zijn.

En dan nog dit (I): Jay Monahan, de commissioner van de PGA Tour - men heeft een belang in de Europese Tour - is ook blij: 'Thanks to the support of long-standing partner DP World, today’s announcement significantly elevates the European Tour on a global basis. We are excited for the continued growth and evolution of the European Tour, as well as the momentum this provides toward our Strategic Alliance. I’ve said before that our respective Tours are positioned to grow – together – over the next 10 years faster than we ever have at any point in our existence, and today’s announcement is another point of proof in those efforts.'

En dan nog dit (II): de Challenge Tour krijgt ook een upgrade. Er zal een investering worden gedaan in de eerste divisie: meer prijzengeld, meer speelmogelijkheden en een verbetering van de infrastructuur van de toernooien.

Op de foto boven (van links naar rechts) Guy Kinnings, Deputy CEO European Tour group, Ryder Cup Director en Chief Commercial Officer; Keith Pelley, Chief Executive van de European Tour group; David Williams, Chairman van de European Tour group; Yuvraj Narayan, Group Chief Financial, Strategy & Business Officer van DP World; Abdulla Bin Damithan, CEO en Managing Director van DP World UAE en Daniel van Otterdijk, Chief Communications Officer van DP World.

Laatste nieuws