Winnaars Golfpersprijs 2021 bekend

De inzendingen van fotograaf Harmen de Jong en columnist Jan van Galen werden door de vakjury beoordeeld als beste in de respectievelijke categorieën 'beeld en geluid' en 'tekst'. De winnaars werden tijdens het eindejaarsdiner van de Nederlandse Vereniging van Golfspelende Journalisten in het zonnetje gezet voor hun winnende bijdragen.

wil besseling

Het juryrapport roemde de serie columns 'De Senior Golfer' die van Jan van Galen schreef voor Golf.nl waarin hij op zoek gaat naar de betere golfer in zichzelf onder meer vanwege 'Het gebruik van een originele invalshoek waarin hij vol zelfspot, in gevarieerd en enthousiasmerend taalgebruik de lezer meeneemt in zijn queeste. Hij neemt les, oefent zich een slag in de rondte, gaat gezonder leven, valt een paar kilo af, gaat naar een fysiotherapeut, een bewegingscoach en brengt een bezoek aan een sportarts. Zelfs een speciale putt-les van Robert Jan Derksen komt voorbij.'

In de categorie beeld gaat de prijs naar een aflevering van de langlopende rubriek 'op de klapstoel' in het Parool. De jury koos de winnende foto van golfer Wil Besseling onder meer omdat 'Het laat een golfer zien op een plek waar geen enkele golfer wil zijn, namelijk in het water. Droevenis overvalt je dan normaal. Maar toch is er een glimlach op het gezicht van de golfer op de foto, Wil Besseling. Hij bevindt zich na jarenlang hard werken tussen de toppers van de Tour. Het gevolg van een combinatie tussen volharden, kracht en uiteindelijk vreugde die deze foto in elke pixel uitstraalt.'

De Golfpersprijs is een initiatief van de Nederlandse Vereniging van Golfspelende Journalisten (NVGJ) en wordt sinds 1997 jaarlijks uitgereikt voor de meest opvallende, spraakmakende en in het oog springende beeld of tekstproductie waarbij de golfsport een rol speelt.

Uit alle inzendingen is door de leden van de NVGJ een shortlist samengesteld waaruit de jury haar keuze heeft gemaakt. De jury 2021 bestond uit Ger Laan en Madelon Barenbrug van de NVGJ, Lodewijk Klootwijk van de NVG, Jim van Heuven van Staereling van de PGA Holland Abe Jan ter Beek van de NGF, tevens voorzitter van de jury.

Clubs & amateurs
  • Harmen de Jong