Na vier jaar weer raak voor Cabrera Bello

Niet favoriet Jon Rahm, maar zijn landgenoot Rafa Cabrera Bello bleek na 73 holes de sterkste in het Spaans Open. Wil Besseling werd gedeeld 6de.

Na vier jaar weer raak voor Cabrera Bello

Een aantal weken geleden maakte Jon Rahm in de Ryder Cup zijn positie op de wereldranglijst nog volledig waar: hij was eigenlijk de enige van het team die iets in kon brengen tegen de Amerikaanse overmacht. Het siert de nummer 1 van de wereld dat hij vervolgens naar zijn geboorteland afreisde om de titel in 'zijn' Open te verdedigen, maar na een opening in 63 slagen, ging het langzaam maar zeker bergafwaarts met een 66, 72, 69. Een 17de plaats (-13) bleek het maximaal haalbare.

Dat opende de deur voor zijn collega's, waaronder onze landgenoot Wil Besseling. De lange Noord-Hollander kwam met 64-65 geweldig uit de startblokken en zag zijn naam zelfs bovenaan het leaderboard staan, maar in het weekend moest hij toch wat terrein prijsgeven.

Op de slotdag herstelde hij zich overtuigend van de toch wat teleurstellende 72 (+1) van gisteren. Met een afsluitende 67 (vijf birdies en een bogey) handhaafde hij zijn positie in de top van het klassement: -16 bleek voldoende voor een 6de plaats, zijn beste resultaat sinds de 4de plek in Oostenrijk afgelopen april. Het levert Besseling belangrijke punten op voor het behoud van zijn tourkaart. De verwachting is dat hij morgen ergens rond de 92ste plaats in de Race to Dubai te vinden zal zijn.

'Gisteren met Jon Rahm in de flight was heel bijzonder', aldus een tevreden Besseling. 'Om met hem en zo veel publiek te spelen en er zo goed mee om te gaan... dat zal ik niet snel vergeten. Het was een topweek. Het moest gebeuren en dat is gelukt. De kaart voor 2022 heb ik volledig op zak. Ik ben megatrots op mezelf.'

Twee landgenoten van Rahm, Adri Arnaus (67) en Rafa Cabrera Bello (69), profiteerden het meest van het zeldzame steekje dat veelvraat Rahm liet vallen.

De laatste ging de slotdag met twee slagen voorsprong in, maar was die na de eerste hole al kwijt. Bij de turn stond hij zelfs twee slagen achter Arnaus, maar met drie birdies vanaf hole dertien knokte de oud Ryder Cup-speler zich terug in de wedstrijd. Uiteindelijk eindigden beide Spanjaarden op -19 en moest er een play-off aan te pas komen om uit te maken wie zich door zijn thuispubliek mocht laten toejuichen. Beide sloegen hun drive op 18 links, maar de ligging van Cabrera Bello was beter en hij sloeg zijn approach op vier meter en maakte de putt voor birdie en de wedstrijd.

'Ja, deze stond wel op mijn verlanglijst', glunderde de 37-jarige golfer uit Las Palmas, Gran Canaria, die na vier jaar 'droog staan' eindelijk weer met de trofee in zijn handen stond. Een trofee die ook zijn landgenoten Seve Ballesteros, Sergio Garcia en Miguel Ángel Jiménez omhoog mochten houden. 'Ik ben blij dat het vandaag mijn kant op viel.'

Cabrera Bello was afgezakt naar de 231ste plaats op de wereldranglijst en zal begin volgende week met een stuk meer plezier kijken welk cijfer er nu achter zijn naam staat.

Tour
  • Golfsupport