Amerika torenhoge favoriet - I

Er is geen ontkomen aan. Het kan niet anders of Amerika wint de match om de Ryder Cup. Het team is sterk en de meeste Europeanen zijn niet in vorm. Aldus betoogt Jan Kees van der Velden in de laatste editie van Golfers Magazine. Het hele verhaal - en dus alle argumenten - lees je hier. Wordt het Amerika of Europa?

ryder cup

Normaal gesproken maakt elke twee jaar een gouden trofee van nauwelijks groter dan veertig centimeter heel wat los in golf. Meer nog dan de Claret Jug, het groene jasje, de Wanamaker Trophy en de naamloze trofee van het U.S. Open. En dat terwijl de Ryder Cup strikt genomen alleen van belang is voor golfers en golfliefhebbers uit de Verenigde Staten van Amerika en het werelddeel Europa. Alle Australiërs, Japanners, Chinezen, Afrikanen, Zuid-Amerikanen en zelfs Canadezen hebben er in principe geen boodschap aan wie er in de late middag van zondag 26 september aanstaande springend, dansend, zingend, met shawls, vlaggen en wat dies meer zij via tv, internet, Twitter, Facebook, Instagram, TikTok, Pinterest en Snapchat laten weten dat de Ryder Cup van hen is.

Er wordt niet al maanden van tevoren aan spelers gevraagd hoe ze hun kansen voor het winnen van ‒ bijvoorbeeld ‒ de Claret Jug inschatten. Maar wel, na een zege, of de Ryder Cup nu in beeld komt. Ook aan Joost Luiten werd die vraag begin dit jaar gesteld. ‘Als ik twee keer win, komt deelname aan de Ryder Cup dichtbij’, zei hij. Inmiddels weten hij en de Nederlandse golffans dat de Belgen al twee spelers hebben geleverd en dat nu ook de Noren trots mogen zijn op ‘hun’ Viktor Hovland, maar dat de eerste Nederlander in het Europese team nog altijd op zich laat wachten. Qua aantal golfers is Nederland groot, qua prestaties tellen de mannen totaal niet mee. Wel hebben we twee speelsters - Christel Boeljon en Anne van Dam ‒ in de Solheim Cup gehad. Maar een Nederlander in de Ryder Cup?

En toch zitten ook in Nederland veel mensen van 24 tot en met 26 september aan de buis gekluisterd. Elke drive, elke slag naar de green, elke geholede putt van de 28 partijen kunnen we zien. Wordt Whistling Straits in de staat Wisconsin, 230 kilometer ten noorden van Chicago en gelegen aan Lake Michigan, even Europees gebied? Of planten de Amerikanen er trots hun vlag?

Krankjorum

Al decennia is de Ryder Cup een kwestie van enerzijds, anderzijds. Enerzijds domineren de Amerikanen op de PGA Tour, het grootse en belangrijkste golfcircuit, en hebben ze veel meer spelers in de top 50 van de wereldranglijst. Half augustus waren dat er 25 ‒ tegen 13 Europeanen. Sinds 2015 hebben de Amerikanen 19 van de 27 Majors gewonnen. Anderzijds is dat geen echt nieuws. De dominantie van Amerika zorgt er bijna altijd voor dat Europa de underdog is. En toch heeft het werelddeel in de 21ste eeuw zeven van de negen matches gewonnen. De geschiedenis van de Ryder Cup staat bol van de zogenaamde uspsets: partijen waarin ‒ zeker voor de Amerikanen ‒ onbekende spelers hun tegenstanders onderuit haalden.

Het heeft er echter alle schijn van dat het dit jaar toch een overwinning, een stevige overwinning, voor Team USA gaat worden. Deze editie van Golfers Magazine komt uit als de samenstelling van de twee teams nog niet bekend is. En het feit dat de Amerikaanse captain Steve Stricker over liefst zes aanwijsplekken beschikt tegen drie voor zijn opponent Pádraig Harrington maakt het er ook niet overzichtelijker op.

Op zich natuurlijk krankjorum dat die twee kwalificatieprocedures zo totaal verschillend zijn, maar dat is voor deze match nu eenmaal een gegeven. Maar waarom moet je de Amerikanen zoveel kansen toedichten?

Dat kan je morgenochtend lezen in deel 2 van dit artikel...

Captain America ontving geen uitnodiging voor deze editie...
Tour
  • Pro Shots / Golfsupport