De match der matches

Amerika in Ryder Cup favoriet voor eigen publiek … Anne van Dam zet noodzakelijke opmars in … Challenge Tour naar Portugal

Ryder Cup

Europese Tour / PGA Tour


Toernooi:
43ste Ryder Cup
Data: 24 - 26 september 2021
Baan: Whistling Straits, Kohler, Wisconsin (VS)
Lengte: 6.757 meter
Par: 72
Prijzengeld: niets
Televisie: Alle dagen live op Ziggo Sport Golf. Donderdag van 23.00 tot ongeveer 24.00 uur de Openingsceremonie. Vrijdag en zaterdag van 14.00 tot ongeveer 24.00 uur foursomes en fourballs. Zondag van 18.00 tot ongeveer 1.15 uur singles en prijsuitreiking.
Amerikaans team: gekwalificeerd: Collin Morikawa, Dustin Johnson, Bryson DeChambeau, Justin Thomas, Brooks Koepka en Patrick Cantlay
Wildcards: Daniel Berger, Harris English, Tony Finau, Scottie Scheffler, Xander Schauffele en Jordan Spieth (debutanten cursief)
Captain: Steve Stricker
Europees team: gekwalificeerd: Jon Rahm, Tommy Fleetwood, Tyrrell Hatton, Bernd Wiesberger, Rory McIlroy, Viktor Hovland, Paul Casey
Matthew Fitzpatrick en Lee Westwood
Wildcards: Sergio Garcia, Shane Lowry en Ian Poulter (debutanten cursief)
Captain: Padraig Harrington
Winnaar in 2018: Europa
Winnaars in de 21ste eeuw: 2018 - Europa, 2016 - Amerika, 2014 - Europa, 2012 - Europa, 2010 - Europa, 2008 - Amerika, 2004 - Europa, 2002 - Europa. Klik hier voor de volledige historie die teruggaat tot 1927
Wedstrijdvorm: Matchplay. Op vrijdag en zaterdag steeds vier foursomes en vier fourballs. Op zondag twaalf singles. Het team dat 14,5 punten of meer behaalt, wint de Ryder Cup. Bij een draw behoudt titelverdediger Europa de kleine gouden trofee.
Bijzonderheden: Een jaar te laat vanwege covid-19 ontmoeten Europa en Amerika elkaar voor de 43ste keer op een baan die aan de oevers van Lake Michigan ligt.
Whistling Straits werd ontworpen door Pete Dye en was drie keer gastheer van het PGA Championship. De linksachtige baan telt bijna duizend bunkers. Sommige zijn groot, ander zijn minuscuul.
We hebben het over Europa, maar tot 1971 was het een Brits/Iers team dat keer op keer een pak slaag kreeg. De Ryder Cup dreigde aan waarde en belangstelling - vooral in de VS - te verliezen en pas toen Jack Nicklaus de Britse PGA adviseerde er een Europees team van te maken, werd het weer een echt duel. Zeker nadat Europa in 1983 nipt verloor, in 1985 voor het eerst sinds 1957 won en in 1987 de primeur van de eerste zege op Amerikaanse bodem had.
Daarmee begon een Europese dominantie die tot en met vandaag de dag voortduurt. Ondanks het feit dat Team USA keer op keer op papier beter is.
Maar de Ryder Cup heeft zijn eigen sportieve wetten en de teamgeest van de Europanen heeft vaak de doorslag gegeven.
Deze week is het uitgangspunt niet anders.
Acht van de twaalf Amerikanen staan in de top-10 van de wereldranglijst en Scottie Scheffler is met een 21ste plaats de laagst geplaatste speler van het team.
Jon Rahm mag dan de nummer een van de wereldranglijst zijn, maar de volgende Europeanen volgen pas op plaats 14 (Viktor Hovland), 15 (Rory McIlroy) en 19 (Tyrrell Hatton).
Acht spelers van het Europese team zijn lager gerankt dan Scheffler. Bernd Wiesberger staat niet eens in de top-50.
Padraig Harrington gaf zijn wildcards aan de ervaren Sergio Garcia en Ian Poulter maar ook aan debutant Shane Lowry, die natuurlijk wel in 2019 The Open won. Al met al telt het Europese team drie rookies.
De Amerikanen besloten zes wildcards toe te kennen en Steve Stricker gaf er niet minder dan vier aan nieuwkomers. Daarmee bracht hij aantal rookies op zes.
Het thuisvoordeel is natuurlijk altijd groot, maar nu helemaal. Vanwege de reisrestricties zijn er bijna alleen maar Amerikaanse toeschouwers. Dat was onlangs tijdens de Solheim Cup in Ohio ook het geval, maar toen trok het Europees team zich daar niets van aan en won.
En dan nog dit (I): Brexit of geen brexit en ondanks het feit dat er zeven spelers meteen Brits paspoort aantreden, speelt Harringstons equipe gewoon onder de Europese vlag.
En dan nog dit (II): In 2010 was een regelfout er de oorzaak van dat Dustin Johnson de play-off met Bubba Watson en (latere winnaar) Martin Kaymer miste. Op de 72ste hole grounde hij zijn club in wat een bunker was. DJ dacht dat het een waste area betrof, al had er in de kleedkamer een bericht over dit soort situaties gehangen. Dat had Johnson echter nooit gelezen.
We zijn nu ruim elf jaar later en dit is wat de 24 spelers goed moeten weten:
'All areas of the course that were designed and built as bunkers (Rule 12) will be played as bunkers during the Ryder Cup. Bunkers inside the gallery rope line will be raked each morning prior to play and touched up again between sessions. Rakes are provided for the caddies allowing bunkers to be smoothed as a courtesy to other players and for care of the course. during play, footprints, indentations, vehicular damage or uneven surfaces may develop.’
‘However, whether inside or outside the gallery line, relief without penalty is NOT allowed for any of these alterations to the surface of the ground, whether or not smoothed.'
'Note 1: If there is a doubt about the area or the course where a player’s ball lies (Rule 2.2c), the player should consult the match referee.'
'Note 2: Where necessary, blue dots may be used to define the edge of a bunker.’
Meer bijzonderheden en vanaf vrijdag 14.00 uur Live Scoring via de website van de Ryder Cup


LPGA Tour

Toernooi: Walmart NW Arkansas Championship presented by P&G
Data: 24 - 26 september 2021}
Baan: Pinnacle Country Club, Rogers, Arkansas (VS)
Lengte: 5.887 meter
Par: 71
Prijzengeld: $ 2.300.000
Televisie: Dinsdag 28 september van 8.00 tot 9.30 uur een verslag op Ziggo Sport Golf
Winnaar in het seizoen 2020: Austin Ernst (VS)
Laatste winnaars: 2020 - Austin Ernst (VS), 2019 - Sung Hyun Park (Z-K), 2018 - Nasa Hataoka (Jap), 2017 - So Yeon Ryu (Z-K), 2016 - Lydia Ko (N-Z)
Bijzonderheden: Na de eerste top-10 plaats van seizoen en pas de tweede van haar carrière op de LPGA Tour is Anne van Dam op de ranking naar de 102de plaats gestegen. Aan het einde van het seizoen moet ze in de top-100 staan om ook in 2022 een ‘volle kaart’ te hebben.
Van Dam deed in 2019 mee in Arkansas en toen miste ze met 71-71 de cut.
Vanaf vrijdag 15.00 uur Live Scoring via website PGA Tour


Ladies European Tour

Het volgende toernooi wordt van 1 - 3 oktober gespeeld: het met 250 duizend euro gedoteerde Estrella Damm Ladies Open op de Club de Golf Terramar. Die baan ligt tussen Barcelona en Tarragona.
Pasqualle Coffa staat vooralsnog op de reservelijst.
Meer informatie via website Ladies European Tour


Challenge Tour

De eerste divisie van het Europese mannengolf nadert zijn ontknoping. Deze week (23 - 26 september) strijkt het gezelschap neer op het Royal Óbidos Spa & Golf Resort voor het Portugees Open. Eens een klassieke wedstrijd van de Europese Tour, nu veroordeeld tot de Challenge Tour.
Meer informatie en vanaf donderdag 9.00 uur Live Scoring via website Europese Tour


Symetra Tour

Dewi Weber speelt van 24 - 26 september in Arkansas de Murphy USA El Dorado Shootout. Op de Mystic Creek Golfclub zit 175 duizend dollar in de prijzenpot.
Meer informatie en vanaf vrijdag 15.00 uur Live Scoring


Alps Tour

Het eerstvolgende toernooi is het Golf Nazionale Alps. Deze wedstrijd vindt van 7- 9 oktober plaats op de Golf Nazionale bij Rome.
Meer informatie


Pro Golf Tour

Pas volgende maand (4 - 6 oktober) vervolgt dit circuit zijn seizoen met het vijftig mille gedoteerde Castanea Resort Championship op het Golfresort Adendorf, even ten zuidoosten van Hamburg.
Meer informatie

Tour
  • Golfsupport.nl