Grote kans op het voorjaar

September 2022 is zo’n gewilde maand dat het Dutch Open waarschijnlijk in mei of juni gespeeld gaat worden. Maar het is allemaal nog niet zeker.

Bernardus

Een mooi kampioenschap op een uitstekende baan, een winnaar met een verhaal en goede Nederlandse inbreng. Het is allemaal nog maar net achter de rug of de editie 2022 werpt zijn schaduwen vooruit.
De Telegraaf meldde maandag dat er al bijna een akkoord ligt voor de week na het PGA Championship in Oklahoma - de week dus van 26 tot en met 29 mei - en dat dit dan veel gunstiger is, maar de zaken liggen wat dat betreft toch een stuk genuanceerder.
De krant speculeert zelfs al over de komst van ‘giganten’ naar Bernardus.
Maar een week later staat in de VS een klassieker op het schema: The Memorial, het toernooi op de baan van de grootste golfer aller tijden, Jack Nicklaus. Komen topspelers voor één week naar Europa. Als er flink met de geldbuidel wordt gerammeld? Misschien dan wel. Maar dit jaar kwamen de grote namen voor juli - Schots Open en The Open - nauwelijks naar Europa. En aangezien er meer en meer spelers van de Europese Tour naar de VS gaan, is de komst van de giganten van De Telegraaf zeer twijfelachtig.
Feit is dat september 2022 een moeilijke maand wordt, beaamt toernooidirecteur Daan Slooter: ‘Er zijn wel vijf toernooikandidaten voor een periode van vier weken. Er zijn voor ons een paar goede argumenten voor deze maand. De vakanties zijn voorbij en de sponsoren kunnen hun relaties uitnodigen. In september zijn de Nederlandse banen op hun mooist, al weet ik dat Bernardus in mei of juni ook in topconditie is.’

Dat er zoveel kandidaten voor september zijn, is begrijpelijk. Op 28 augustus weten we wie op de PGA Tour de FedEx Cup heeft gewonnen en er is eind september 2022 geen Ryder Cup. Het BMW PGA Championship wordt zeker in september gespeeld en dat geldt ook voor het Italiaans Open in Rome - een jaar voor de Ryder Cup 2023.
Slooter denkt dat een datum eind augustus, eind september of begin oktober ook tot de mogelijkheden kan behoren, maar verder gevraagd naar het Open van 2022 zegt hij dat de kans op een toernooi in mei of juni tachtig procent is.
Het zou dan de tweede keer in de periode van KLM en TIG Sports zijn dat het toernooi naar het voorjaar gaat. In 2005 werd het kampioenschap van 9 tot en met 12 juni gespeeld - een week voor het U.S. Open. Zestien jaar geleden won de Spanjaard Gonzalo Fernandez Castaño.
‘We gaan eerst dit kampioenschap evalueren’, aldus Daan Slooter. ‘Met alle partijen aan tafel. Gaan we naar mei of juni 2022, dan zullen er vrij snel knopen moeten worden doorgehakt.’
Dat moet zeker, want de Europese Tour gaat in november de kalender voor 2022 bekendmaken.
Onderwerpen die bij de evaluatie en de planning zeker op tafel komen: de terugkeer van KLM als titelsponsor - dat CEO Pieter Elbers de trofee overhandigde is tekenend - en de hoogte van het prijzengeld. Een miljoen is wel erg karig voor een Open met allure en traditie op een baan die van wereldklasse is.
‘We weten vrij snel hoe het gaat worden’, belooft Slooter.

Tour
  • Golfsupport.nl