Twee Nederlanders in top-10 op Dutch Open

Zowel Johannes Veerman als Darius van Driel (foto) wist dat er niet meer voor de winst gespeeld werd op de slotdag op Bernardus maar beiden wilden wel zo hoog mogelijk eindigen. Dat lukte.

darius van driel

Toen Van Driel voor aanvang van het toernooi de vraag kreeg wanneer hij tevreden zou zijn, was het antwoord: 'Met een top-10 notering'. Dus toen hij na afloop de vraag kreeg of de vierde plek tevreden stemde kon hij niet anders dan die vraag bevestigend te beantwoorden. Al baalde hij toch een beetje.

'Ik hoopte met een top-10 notering ook een plek in het Dunhill over twee weken veilig te stellen, maar ik hoor net dat er waarschijnlijk alleen voor de top-2 een kaart klaarligt. Dat zou wel balen zijn, want ik sta nu achtste reserve en om nog kans te maken op deelname in Dubai - en een echt goede kaart voor volgend jaar - wil je eigenlijk meedoen aan zo'n groot toernooi. Dat zou alles echt stukken makkelijker maken. Dus dat is jammer als dat zo is.'

Het was slechts een klein 'smetje' op een verder vlekkeloze week voor de man uit Leidschendam. Hij opende nog voorzichtig (level par), maar de drie rondes daarna ging hij elke dag in het rood: -6, -6 en tenslotte -3.

'Ik denk dat dit de slechtste score is die ik vandaag had kunnen maken. Ik denk dat ik vandaag - en de rest van de week - heel weinig fout gedaan. De winnaar staat een heel stuk voor aan het eind dus dan weet je dat je zelf eigenlijk nog een heel stuk beter moet. Als hij -11 kan maken, waarom zou ik dat dan niet kunnen? Wat ik zeg, ik denk echt dat -3 de slechtste score is die ik binnen kon brengen vandaag.'

De vierde plek op zijn homecourse was niet alleen mooi, het kwam hem ook heel goed van pas.

'Je moet het met mijn categorie echt hebben van dit soort in punten kleine toernooien. Dus wat dat betreft doe ik dit goed. Al ben ik er denk ik nog niet. Het zit allemaal erg dicht bij elkaar dus ik heb nog wel wat nodig de komende weken.'

Maar eerst nagenieten van het Dutch Open?

'Zeker. Het moet denk ik nog wel een beetje landen. Het was mooi dat er zoveel publiek was, daar doe je het toch voor als sportman, laten zien wat je kan aan zoveel mogelijk mensen. Natuurlijk had ik het liefst echt meegedaan om de zege vandaag maar met de voorsprong die Broberg had speelde je feitelijk voor de tweede plaats vandaag.'

In dezelfde groep als Van Driel speelde Johannes Veerman, de Nederlander die speelt onder Amerikaanse vlag. Ook hij had het gevoel dat er meer in had gezeten dan de slotronde in drie onder par die hij binnen bracht.

'Er zat zéker een lagere score in vandaag, maar ik maakte net een paar kleine foutjes teveel. Ik begin al met een slordige bogey op 1. Op twee sla ik mijn drive in het water. Op zeven sla ik mijn tweede bal in het water, de wind was net wat harder dan ik dacht dat die zou zijn. Ik had echt zéker drie slagen beter moeten scoren' , aldus de als zesde gefinishte Nederlander.

Het was al met al een geweldige week. Als je ergens meer om geeft dan is de beloning ook groter. De baan is geweldig, ik merkte dat ik steeds meer support kreeg - al was het minder dan Joost en Darius kregen - en de omstandigheden waren geweldig. Wat mij betreft ben ik er volgend jaar zeker weer bij.'

De derde landgenoot op het leaderboard hoopt dat vanzelfsprekend ook, maar voor Sven Maurits is het geen uitgemaakte zaak dat hij ook volgend jaar op de startlijst staat.

'Als je me van tevoren had gevraagd of ik -8 zou nemen dan had ik direct ja gezegd, maar nu heb je toch een klein beetje het gevoel dat er nog meer in had gezeten. Ik heb in vergelijking met de meeste jongens hier veel minder ritme, maar als ik zie dat ik dan toch zo mee kan dan prikkelt dat wel om je te blijven ontwikkelen', keek de Meppelaar terug op zijn beste klassering in het Dutch Open ooit (T27).

Ook Rowin Caron en Philip Bootsma keken met een goed gevoel terug op het toernooi dat ze beiden als gedeeld 38ste besloten.

'Ik geef mezelf zeker een ruime voldoende dit toernooi, al zijn er zeker verbeterpunten aan te wijzen. Het was van tee tot green goed, maar op de greens heb ik wel het een en ander laten liggen. Ik denk dat ik best trots mag zijn en dat ik mezelf goed aan het publiek heb laten zien. Ik hoop dit gevoel mee te kunnen nemen naar de rest - en volgend - jaar.'

Daan Huizing had na afloop van de ronde die hem deed duikelen in het klassement - duidelijk de pest in.

'Dit is niet hoe je wilt eindigen, met een ronde zo ruim boven par (+6, T69). Het was echt een test om rustig te blijven. Ik heb niet eens zo slecht gespeeld, maar laat het op een paar holes volledig liggen. Ik heb zat kansen gehad die ik alleen niet benut waardoor het resultaat erger lijkt dan het is. Volgende week moet ik er gewoon weer staan. Ik heb nog een klus te doen dit jaar. Ik heb nog vijf toernooien te gaan om mijn kaart te verdienen. Stilstaan bij dit resultaat heeft niet veel zin. Wel om te evalueren natuurlijk, maar uiteindelijk moet ik gewoon weer door.

Nordin van Tilburg tenslotte had niet heel veel moeite met de slotronde, die duidelijk de minste was van de vier.

'De focus was denk ik een beetje weg omdat ik het doel - het weekend halen - al had gehaald. Dat was absoluut een les. Je moet doorgaan en niet tevreden zijn. Ik voelde me deze week als een kind in de snoepwinkel. Ik heb absoluut genoten om een week tussen deze mannen rond te lopen. Ik hoop dat ik de lessen die ik deze week geleerd heb mee kan nemen naar de toekomst en dat ik hier volgend jaar weer sta maar dan als professional en voor een plek hoger op het leaderboard', keek de winnaar van de Robbie van Erven Dorens bokaal terug op de door hem behaalde 74ste plaats.

Alle landgenoten en einduitslag

Tour
  • Golfsupport