Van Driel en Veerman in de top 10, leider Broberg heel ver weg

Met nog achttien holes te spelen twee Nederlanders in de top tien van een Dutch Open is een ongekende luxe, maar een overwinning zit er niet in. Leider Kristoffer heeft namelijk een par-5 afstand genomen.

Broberg

De 35-jarige Zweed schoot op moving day letterlijk uit de starblokken met vier birdies en een eagle in zijn eerste zes holes. Zijn collega's konden alleen maar lijdzaam toekijken. 'Ik begon best aardig met twee birdies in mijn eerste vier holes,' aldus Ryder Cup-held Graeme McDowell (gedeeld 15de) , 'maar wat moet je als de leider na zes holes zes onder par is?'

Rond de turn liet Broberg een slag liggen en moest hij met zijn korte spel de boel even bij elkaar houden, maar vanaf hole elf was het weer business as usual en maakte hij zes birdies in zeven holes tijd. De tweede 59 op de de Europese Tour leek in de maak, maar de slothole gunde hem niet de noodzakelijke eagle, zodat het bij een 61 bleef: elf onder par en natuurlijk een nieuw baanrecord voor Bernardus.

Dat Broberg kan golfen bewees hij in 2012, toen hij in vier weken drie toernooien op de Challenge Tour won. Drie jaar later won hij ook op de Europese Tour (het BMW Masters), maar door knie- en heupblessures moest hij vervolgens op de rem trappen. Hij speelde tussen 2018 en 2020 slechts elf toernooien. Als hij pijnvrij kan spelen is de man uit Stockholm echter tot grote dingen in staat.

Met ronden in 68, 64 en 61 staat Broberg na 54 holes op -23, waarmee hij een gat van maar liefst acht slagen heeft naar zijn naast achtervolger, de Deen Marcus Helligkilde (68). Nu kan zo'n grote voorsprong verdedigen best lastig zijn omdat het moeilijk is om de voet op het gaspedaal te houden, maar als morgen niemand uit de top tien een wereldstart heeft, kan de Zweed ontspannen naar zijn tweede titel cruisen. Het weer zal hem niet in de weg staan: ook voor morgen lijken de omstandigheden perfect.

Darius van Driel.

Het publiek zal morgen massaal meelopen met Darius van Driel en Johannes Veerman, die met ronden van respectievelijk in 66 en 68 slagen een goede move maakten. Vooral Van Driel deed goede zaken met een eagle, vijf birdies en een bogey. Hij begint de slotdag op de zevende plaats (-12). Op een straatlengte afstand van de leider, maar met de top drie op slechts twee slagen afstand. Dat biedt perspectief.

Veerman (-11) deed er alles aan om het gat met de leider zo klein mogelijk te maken, maar zijn ultieme poging op de par-5 achttiende in twee slagen te halen en een putt voor eagle te hebben, strandde in het water. Door de afsluitende bogey zakte hij naar de achtste plaats, maar een nieuwe topnotering ligt nog steeds binnen handbereik.

Lees hier de reacties van Van Driel, Veerman en de andere Nederlanders.

Leaderboard

Tour
  • golfsupport