Iers baanrecord op Bernardus

Op de wereldranglijst is Niall Kearney pas na lang scrollen te vinden, in Cromvoirt staat hij tot in lengte van dagen op de borden na zijn openingsronde in het Dutch Open.

kearney

Veel aansprekende resultaten behaalde de 33-jarige uit Dublin nog niet tot op heden, maar op Bernardus schoot de nummer 128 van de Order of Merit met scherp op weg naar de laagste score ooit gemaakt in Cromvoirt en vooral ook de koppositie na de eerste dag.

Nergens leverde de Ier een slag in op de toch lastig spelende baan van Bernardus. Scores onder par waren er genoeg - met level par sta je vooralsnog buiten de cutline - maar zo laag als Kearney ging niemand.

Zeven birdies maakte hij op weg naar zijn baanrecord van 65 slagen en dat was zelfs nog maar net genoeg om de leiding in handen te nemen ook. Maximillian Kiefer en Martin Simonson volgen op -6 terwijl niet minder dan negen spelers tot -5 kwamen.

'Deze baan is fantastisch en ik vond het echt heel erg leuk om er te spelen. Ik speel thuis veel linksgolf en dit voelde echt als thuis. Het is nauwelijks te geloven dat deze baan pas een paar jaar oud is...het lijkt of hij er al vijftig jaar ligt', was Kearney complimenteus voor de op het hoogste niveau debuterende baan.

Van de 22 deelnemende Nederlanders kwam niemand tot die score. Sven Maurits zette vroeg op de dag een score van -4 neer en bleef daar de gehele dag de beste Nederlandse speler mee. In de showflight van de ochtend kwamen Veerman en Luiten tot respectievelijk -2 en level par, en uiteindelijk eindigden zeven landgenoten onder par: Maurits, Bootsma, Veerman, Toorop, Caron, Van Tilburg en Huizing.

Daan Huizing baalde zichtbaar toen hij van de baan stapte. Logisch ook wel: de Soestenaar speelde nagenoeg foutloos golf, maar kwam toch niet verder dan een minimale score onder par (-1).

'Ik stond de bal lekker te raken, maar wordt keihard gestraft voor een paar slechte ballen. Je moet de bal natuurlijk goed slaan, maar het moet soms ook net even meezitten. Dat deed het op twaalf en zeventien niet. Op twaalf had ik een hele rare ligging, op zeventien had ik niet goed gezien dat er links echt nul ruimte voor marge was. Die twee momenten leveren met twee dubbels op en dat is best zuur. Nu maak ik -1 - wat zeker niet slecht is - maar met iets meer geluk sta ik drie of vier onder en doe je gewoon goed mee...maar ook dat is golf', sprak hij berustend.

Ook Wil Besseling stapte teleurgesteld van de baan.

'Twee slechte holes kosten me hier een goede score. Het geluk was niet echt aan mijn zijde', zei hij over de twee dubbels die hij op twee en dertien maakte op weg naar een openingsronde in +2.

Is de lange Noord-Hollander daarmee kansloos voor plaatsing voor het weekend? Zeker niet. De omstandigheden beloven ook vrijdag goed te worden en één mindere bounce kan in de tweede ronde zomaar een goede bounce worden. En hoewel een flink deel van de Nederlanders meer dan één goede bounce nodig heeft in de tweede ronde, is nog lang niet uitgemaakt hoeveel landgenoten door mogen naar het weekend op Bernardus.

Leaderboard

Maarten Lafeber is een van de Nederlanders die in de plus openden maar nog niet per se kansloos zijn om het weekend te halen.
Tour
  • Golfsupport