Genieten

Columnist Andy Houtkamp is een liefhebber pur sang die geniet van het spel in goede en in slechte tijden. Dat zouden meer mensen moeten doen, schrijft hij in zijn meest recente column in Golfers Magazine

Als u net als ik regelmatig naar de PGA Tour kijkt, dan kent u de naam van Joaquin Niemann. Deze frêle jongeman uit Chili is een begenadigd golfer. Pas 22 jaar oud en al ettelijke miljoenen verdiend op de Tour. Hij won tot nu toe één toernooi, was daarmee de eerste Chileen ooit die een PGA-wedstrijd op zijn naam wist te schrijven en staat bijna altijd hoog op het leaderboard. Wat een leventje, zou je denken. Veel birdies maken, veel geld verdienen en keer op keer over de mooiste banen wandelen.

Bij veel andere spelers spat het plezier ervanaf, maar niet bij Niemann. Let u maar eens op als u hem in actie ziet. Niemann maakt een birdie en loopt met een gezicht als een oorwurm de green af. En dat altijd!

Concentratie is belangrijk, maar je kunt het ook overdrijven. Kom op, Joaquin, het leven is mooi, ook voor jou.

Ikzelf heb de afgelopen periode, samen met mijn vrienden van de Nederlandse Vereniging van Golfspelende Journalisten, met veel genoegen op prachtige banen gespeeld. Zoals golfbaan Bleijenbeek en de vernieuwde golfbaan van De Haar.

Bleijenbeek ligt in de bossen, in een gebied waar het ook zonder stokken prachtig wandelen is. Een leuke bijkomstigheid is het golfmuseum dat er gevestigd is. Ga er eens kijken, speel een rondje en breng een bezoek aan het museum. Echt de moeite waard.

Dan De Haar. Enige jaren geleden, toen de baan nog maar negen holes telde, mocht ik er al spelen en was de negende hole misschien wel de mooiste die ik ooit gezien had. Een par-5 richting het kasteel. Echt schitterend. Na veel knokken met milieugroeperingen en andere partijen is het gelukt om er negen holes bij te leggen en er een nog mooiere baan van te maken. Het gevolg: een zeer prettige wandeling van een kilometer of dertien. Nu nog iets snellere greens en Nederland heeft er weer een plaatje van een baan bij.

Daar waar Niemann met al zijn geld en talent niet kan genieten loop ik, die dat talent ontbeert, met een glimlach van oor tot oor over deze mooie banen. Het is te hopen voor de jonge Chileen hem dat op een dag ook lukt. Genieten maakt het leven zo veel leuker.

Laatste nieuws