Europa neemt voortouw in Ohio

Het had natuurlijk alleen over het golf moeten gaan na de eerste dag van de Solheim Cup. In plaats daarvan ging het vooral over een regelincident waardoor de sterke opening van Europa op de achtergrond raakte.
@media (max-width: 679px){#fig-6153a353a2b15 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6153a353a2b15 img{#fig-6153a353a2b15 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-6153a353a2b15 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6153a353a2b15 img{#fig-6153a353a2b15 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-6153a353a2b15 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6153a353a2b15 img{#fig-6153a353a2b15 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-6153a353a2b15 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6153a353a2b15 img{#fig-6153a353a2b15 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}solheim

Als eigenlijk altijd is Team USA ook dit keer de favoriet voor de tweejaarlijkse ontmoeting met Team Europe. Maar net zoals bij de Ryder Cup is het niet zozeer de individuele kwaliteit die de doorslag kan geven, maar wel de teamspirit.

Dat bewees Europa ook dit keer weer door na de openingsdag ruim aan kop te gaan met 5,5 tegen 2,5.

Het verschil werd gemaakt in de ochtendsessie waarbij Europa zich in de foursomes oppermachtig toonde en er voor Amerika maar een half puntje was weggelegd omdat Ewing en Khang hun partij tegen Boutier en Hall wisten te halven, al moet opgemerkt worden dat alle partijen werden met de kleinst mogelijke marge.

In de middagsessie herstelde Amerika zich goed en werden de punten gedeeld en waren de verschillen meestal opnieuw klein. Nordqvist en Castren lieten weliswaar geen spaan heel van Thomspon en Harigae (4&3), de andere drie partijen eindigen stuk voor stuk met slechts 1up.

En dan het regelincident waar nog lang over zal worden gesproken.

Op de par-5 dertiende zag Nelly Korda haar eagleputt tot haar verbijstering nauwelijks een centimeter naast de hole tot stilstand komen. Tegenstander Sogstrom pakte de bal op en gaf Korda de birdie, waarna tot verbijstering van vrijwel iedereen een referee naar voren stapte die mededeelde dat Amerika de hole gewonnen had omdat Europa niet tien maar slechts zeven seconden had gewacht om te zien of de bal alsnog in de hole zou vallen.

En dat is waar de discussie begon.

Nagenoeg niemand meende dat de bal boven de hole hing en dat er dus geen enkele kans was dat deze ooit nog in de hole zou vallen. Beelden van het incident wijzen sterk in die richting maar dat deed allemaal niet ter zake. De captains hadden vooraf afgesproken dat in voorkomende gevallen het oordeel van de referee doorslaggevend zou zijn, Sagstrom erkende in tranen dat ze de bal inderdaad misschien wat te snel had opgepakt, Korda gaf toe dat zij niets te zeggen hadden over de ruling en dat je een hole niet zo wil winnen en social media ontplofte.

Als de teamspirit van Europa nog een zetje kon gebruiken, dan was dit het misschien wel.

Leaderboard

Laatste nieuws