Titleist T-Series ijzers

De nieuwe generatie T-ijzers heeft van Titleist een flinke upgrade gekregen en er is zelfs een nieuweling bijgekomen.

Titleist T-Series ijzers

De verbeteringen zijn te danken aan het gebruik van nieuwe materialen en productieprocessen, waardoor de vier ijzers uit de T-Serie meer precisie, een beter gevoel en extra stabiliteit bieden. De op de tour razend populaire T100 heeft met de T100•S een broertje gekregen dat verder slaat, de T200 is nauwelijks nog herkenbaar en de T300 is nog vergevingsgezinder geworden. We gaan het rijtje in omgekeerde volgorde af, dus van game-improver tot players-ijzer.

De T300 is het meest vergevingsgezinde ijzer van Titleist en de hoge, verre balvlucht maakt 'm de ideale keus voor de clubgolfer. Het midsize cavity back-design heeft dezelfde vorm, afmetingen en offset als zijn voorganger, maar door het toevoegen van veertig procent extra wolfraam (een zwaar metaal waarmee je de gewichtsverdeling kunt optimaliseren) slaat hij makkelijker.

Het flexibele clubblad is bij de mid- en lange ijzers dunner richting de hiel, waar balcontact normaal gesproken het minst effectieve resultaat oplevert. Het dunne, snelle clubblad wordt aan de achterkant ondersteund door een nieuwe polymeer die heel veel druk kan weerstaan en zorgt voor een combinatie van lengte en controle.

De T200 heeft een complete make-over gekregen. Het ijzer zit nog steeds boordevol technologie – meer dan ooit zelfs – maar deze zit nu verstopt in een strak design met een 'gesloten' achterkant. In vergelijking met de vorige generatie is de T200 wat compacter, met een dunnere toplijn en minder offset. Meer een players-look dus en Titleist noemt dit dan ook een 'tour distance iron'.

Het design mag dan compacter zijn geworden, omdat het hol is en er meerdere materialen worden gebruikt, biedt dit 'meest geavanceerde Titleist ijzer ooit' opvallend veel lengte, een 'forged' gevoel en een consistente balvlucht die hoog genoeg is om de bal op de green te laten stoppen. De muscle plate aan de achterkant verbetert het geluid.

Voor het eerst heeft Titleist in de T-Serie een cupface gebruikt: een clubblad met ronde randen, wat de consistentie ten goede komt. Net als bij de T300 wordt het clubblad ondersteund door de tweede generatie Max Impact Technologie. Deze houdt de balsnelheid ook naast de sweetspot op peil en helpt om het gewicht optimaal te verdelen. Het gebruikte D18 wolfraam in de hiel en teen (ijzer-4 t/m 7) heeft een hogere dichtheid dan in het verleden, waardoor het zwaartepunt preciezer kan worden geplaatst. Het maakt de T200 opvallend stabiel voor zijn bescheiden afmetingen.

De T100 is het meest gespeelde ijzer op de PGA tour, maar dankzij feedback van spelers als Jordan Spieth, Wil Zalatoris, Jessica Korda en Cameron Smith heeft Titleist de nieuwe versie toch nog op een aantal vlakken weten te verbeteren. Zo biedt hij een preciezere balvlucht en meer controle, een 'gesmeed' gevoel en een veelzijdiger zoolpatroon.

Dankzij minder bounce in de hiel en meer bounce in de teen werkt de zool effectiever samen met de grond en is het gevoel beter geworden. 'De zool glijdt geweldig door de grond glijdt', aldus Spieth. 'De wisselende bounce lijkt op die van onze wedges, waardoor je wat extra consistentie krijgt als je de bal net niet geweldig raakt. Het helpt iets bij schuine liggingen en je gaat net zo makkelijker door de rough heen. Daar maken deze ijzers het verschil.'

Het zwaardere wolfraam wordt op zijn plaats gesoldeerd in plaats van gelast, waardoor je geen laspunten meer hebt – dat scheelt gewicht, zodat het traagheidsmoment (MOI) kon worden verhoogd. Daarom is de T100 voor een players-ijzer behoorlijk stabiel. Een gesmede balk achter het eveneens gesmede clubblad ondersteunt het clubblad, dat bij de lange ijzers (3-7) net wat meer spin genereert om de controle te vergroten. De korte ijzers (8-PW) zijn gesmeed uit één stuk 1025 koolstofstaal.

Tot slot de nieuweling: de T100•S ziet er precies hetzelfde uit als de T100, maar slaat verder omdat de loft twee graden sterker is en er achter het clubblad een muscle channel zit dat de balsnelheid en de vertrekhoek optimaliseert. Precisie en controle blijven intact, wat dit gewoon het 'snellere tourijzer' maakt. De 'S' staat dan ook voor 'speed;.

Titleist heeft de loft niet sterker gebogen, maar de ijzers echt twee graden sterker ontworpen. Hierdoor blijven de veelzijdige eigenschappen van de nieuwe zool intact.

Voor wie zijn de nieuwe T-Series ijzer bedoeld? Titleist denkt niet graag in handicapniveaus en zegt ijzers te produceren voor serieuze golfers die het maximale uit hun spel willen halen. Maar als we een indicatie moeten geven: De T100 en T100•S vind je in de tas bij tourspelers en topamateurs, terwijl de T200 de forse groep 'daaronder' bedient: van scratch spelers tot handicap 10-12. De T300 biedt hulp voor mid- tot hoge handicappers, veruit de grootste doelgroep.

Prijs (staal): € 159 (T300), € 209 (T100(s), T200)

(graphite): € 170 (T300), € 229 (T100(s) T200)

Titleist.com