Mike Toorop bijna voorop

Natuurlijk baalde de speler van de Pro Golf Tour even van de bogey op zijn laatste hole, maar lang duurde dat niet. 'Vijf onder is gewoon een hele mooie score. Al had ik best graag als leider van de baan gestapt.'

toorop

Het was voor de 22-jarige Nederlander zo'n dag waarop veel – zo niet alles – lukt. De timing kon bijna niet beter voor de man die het seizoen begon met een tweede plaats op de Pro Golf Tour, maar die op dat circuit, met nog maar twee wedstrijden te spelen, ruim verwijderd is van de top-5 van de Order of Merit.

'Ik was de laatste tijd niet zo goed vanaf de tee maar daar heb ik de afgelopen week met mijn coach hard aan kunnen werken. Ik hoorde pas vrij laat dat ik mocht starten en misschien dat ik mede daarom wel met weinig verwachtingen op de tee stond vanmiddag. Natuurlijk is het doel de cut halen, maar ik wilde vooral ook lekker spelen op een baan die me goed licht.'

Dat bleek want veel deed Toorop niet fout. Voor de turn leverde hij geen enkele slag in maar maakte hij wel vier birdies, na de turn maakte hij twee bogeys, maar kwam hij door drie birdies ook op dat deel van de baan onder par uit.

'De laatste paar holes waren lastig en ik maak een paar goede par-saves, putts van een meter op twee op zeven en acht (Toorop begon op hole 10, red). Het is jammer dat ik mijn drive op negen links in de rough sla. Toen ik bij mijn bal kwam zag ik meteen dat ik daar niet meer mee kon doen dan een lay-up spelen en helaas was mijn approach net een metertje tekort om op het goede plateau te blijven liggen, maar wat ik zeg, met -5 ben ik zeker tevreden. Morgen weer op nul beginnen en hopen dat je jezelf in positie kan spelen voor het weekend.'

Naast Toorop heeft ook Daan Huizing goede kansen om het weekend te halen. De hoogste gerankte Nederlander op de Order of Merit speelde een solide ronde en kwam met een keurige -3 opgetogen van de baan.

'Het begin was nog even zoeken, maar al met al was het gewoon een heel solide ronde waarin ik weinig fout doe, mijn kansen creëer en hier en daar ook benut. Alleen op hole 12 maak ik een behoorlijke misser en maak ik een bogey door de green rechtsvoor en linksachter te missen, voor de rest ben ik heel tevreden en kan ik prima verder met deze score.'

Dat gold niet voor de meeste andere landgenoten die een startbewijs verdienden of kregen. Davey Porsius had een score onder par binnen handbereik, maar tekende uiteindelijk voor +1. Robbie van West, Peter Melching en amateur Kiet van der Weele zijn met +2 nog niet kansloos maar zullen morgen wel lager moeten gaan dan vandaag. Voor Lars Keunen (+4), Koen Kouwenaar (+5), Nordin van Tilburg (+7) en de op het allerlaatste moment aan het veld toegevoegde Dylan Boshart (+12) moet er vrijdag een écht lage ronde op de kaart verschijnen om nog een kansje te hebben.

Koen Kouwenaar: 'Eerlijk? Op dit moment ben ik blij dat het erop zit', zei hij seconden na het verlaten van de laatste green. 'Of het gebrek aan ritme was? Geen idee maar dit was gewoon echt slecht. Natuurlijk baal ik daarvan maar op dit moment doe ik daar niets meer aan en kan ik me alleen maar richten op morgen.

Van de Belgen staan na achttien holes nog twee spelers aan de goede kant van de score. Mivis begon met -1 terwijl Ulenaers na een moeizaam begin knap terugkwam en de dag level par eindigde.

Overigens maakte de bogey op de slothole voor de gedroomde koppositie van Toorop niets uit. De Deen Marcus Helligkilde ging foutloos rond in acht onder par en heeft daarmee de leiding na de eerste ronde van de B-NL Challenge Trophy in handen, twee slagen voor op Lucas Nemecz en drie op onder meer Mike Toorop.

Tour
  • Edwin Vermaas - Approach Golf