Eindelijk weer raak voor Finau

Na 1975 dagen, 8 tweede plaatsen en 39 top 10's mocht Tony Finau eindelijk zijn tweede overwinning op de PGA Tour bijschrijven.

Eindelijk weer raak voor Finau

Tony Finau moest de afgelopen jaren heel veel geduld hebben. De 31-jarige Amerikaan barst van het talent, maar na zijn overwinning in Puerto Rico in 2016 moest hij ruim vijf jaar wachten op een tweede titel. Zo vaak ging het nét mis, maar in het Northern Trust werd zijn geduld eindelijk beloond.

'Ik heb heel veel vertrouwen in mezelf', aldus de de sympathieke longhitter, die zich met een slotronde van 65 slagen naast Cameron Smith speelde en de Australië vervolgens in de play-off opzij zette. 'Je moet wel. Dit spel is moeilijk en de jongens zijn verschrikkelijk goed. Als je niet gelooft dat je ze kunt verslaan, gaat het ook niet gebeuren. Ik ben blijven geloven...'

Van tee tot green hoort Finau bijna elke week tot de besten – je speelt niet zomaar acht tweede plaatsen en 39 top 10-noteringen op de PGA Tour bij elkaar – maar de putter wil hem nog wel eens in de weg zitten. Niet deze week echter. Hij was 16de in de statistiek Strokes Gained Putting en won in zijn slotronde op de green 2,338 slagen op de rest van het veld.

Misschien kwam het omdat de slotronde van de eerst play off-wedstrijd van de FedEx Cup door overvloedige regenval een dag werd uitgesteld, waardoor hij in zijn hotelkamer kon oefenen. 'Ik ben eigenlijk maar kamer niet uitgetest en heb in totaal anderhalf uur staan putten. Ik wil niet zeggen dat ik het missende puzzelstukje heb gevonden, maar ik rolde de bal lekker.' Het resultaat: op zijn laatste negen holes had Finau maar twaalf putts nodig.

Hij moest echter dieper graven. Van de drie play-off's die hij eerder op de PGA Tour speelde, wist hij er namelijk niet een te winnen. Finau bleef er echter in geloven dat het kwartje een keer zijn kant op zou vallen en dat gebeurde: een par op de eerste play-off hole was voldoende voor zijn tweede titel én de eerste plaats in de FedEx Cup-rankings. Zijn geduld werd eindelijk beloond.

Leaderboard

Tour
  • Golfsupport