Aparte dingen

Andy Houtkamp houdt van golf en van honkbal dus heel gek is het niet dat onze columnist iets opviel...

Als je, zoals ik, golfwedstrijden verslindt op tv, dan zie je soms aparte dingen. Zo is me de afgelopen maanden de Zuid-Afrikaan Garrick Higgo opgevallen. Deze jongeman van 22 werd prof in 2019, won meteen twee keer op de Sunshine Tour en mocht in 2020 naar de Challenge Tour. Ook daar ging het erg goed, want hij won het Portugees Open. Een wedstrijd voor zowel de eredivisie als de eerste divisie golf, om het maar eens plastisch uit te drukken. Hierdoor mocht hij in 2021 uitkomen op de Europese Tour.

U raadt het al: ook dit jaar is hij extreem succesvol. Hij won twee toernooien op de Canarische Eilanden, iets waar onze Nederlandse rookies alleen maar van kunnen dromen. Ook ging Higgo, op uitnodiging, even naar de VS om mee te doen aan een wedstrijd van de PGA Tour, het Palmetto Championship in North Carolina. Alle golfgrootheden op aarde traden aan. Van Dustin Johnson tot mijn persoonlijke favoriet Ian Poulter. Maar weer flikte de 22-jarige het. Op de laatste dag kreeg hij een telefoontje van landgenoot Gary Player, dat hij gewoon moest doen waar hij goed in was en dat een achterstand van vijf slagen altijd goed te maken viel op een laatste dag. Hoe gelijk kreeg de oude topper. Higgo won op ongelooflijke wijze het kampioenschap en schreef daarmee historie.

Maar het apartste is dat we met Higgo weer een heel sterke linkshandige speler hebben. Twee jaar geleden zagen we al de opkomst van Robert MacIntyre, de jonge Schot die in 2019 rookie of the year werd en ook links slaat. De opvolgers van Phil ‘het duimpje’ Mickelson staan dus klaar.

Over aparte dingen gesproken, let ook eens op de aparte manier van slaan van rechtshander Matthew Wolff. Hij heeft een zeer onorthodoxe swing. Knie indraaien en slaan. Ik herkende deze swing als geen ander, want ik heb er regelmatig homeruns mee geslagen. Met andere woorden: het is een honkbalswing. Een sport waar Wolff ook in uitblonk, alleen verdient hij nu veel geld in het golf op de PGA Tour. Maar Higgo nog net ietsje meer, met een beetje dank aan Gary Player, terwijl Wolff een beetje dank verschuldigd is aan ‘Babe’ Ruth.

(Garrick Higgo is een van de deelnemers aan het Dutch Open dat half september wordt gespeeld op Bernardus)

Laatste nieuws