Van Dam begint stroef

Na een 74, drie boven par, staat de enige Nederlandse in het zestig vrouwen tellende veld op de gedeelde 47ste plaats.

Anne van Dam

Anne van Dam maakte in de hitte van de Japanse zomer op de par-71 baan van de Kasumigaseki Country Club in Saitama, ten noordwesten van Tokio, slechts één birdie maar ook vier bogeys. Met drie boven heeft ze acht slagen achterstand op de koploopster, de Zweedse Madelene Sagstrom en vijf op de top-10.
Vanaf de tee was Anne van Dam, zoals was te verwachten, een van de langste speelsters, maar toch verloor ze qua strokes gained vanaf de tee op de rest van het veld. Ze speelde de drie par-5’en in een boven.
Ook met haar approaches en het spel rond de green moest ze ten opzichte van het veld inleveren. Op de greens verloor de nummer 139 van de wereld in ieder geval geen slagen.
Na een degelijke start – approach op de 369 meter lange par-4 eerste tot op bijna zeven meter – leverde Van Dam meteen een slag in: ze was met haar slag naar de green net iets te lang en kon geen up-and-down voor par maken.
Op de rest van de eerste negen sloeg Anne van Dam veel greens en ze creëerde ook wel birdiekansen. Maar ze kreeg geen enkele slag naar de green binnen de vijf meter en ging uit in een boven.
Op de eerste drie holes na de turn maakte ze par, maar op de 348 meter lange par-4 dertiende holede Van Dam een putt van vier meter – na een approach vanaf 97 meter - om naar level te gaan.
Dat was echter haar laatste wapenfeit.
Er waren namelijk bogeys op de par-5 veertiende (gemiste drive links en pas met de vierde slag op de green), op de korte par-4 vijftiende (fairway net rechts gemist en geen up-and-down). De moeilijke par-4 achttiende leverde ook een bogey op. Na een goede drive had Anne van Dam 172 meter naar de pin, maar ze miste de green links en kon haar par niet redden.

Aan de andere kant van het spectrum vinden we de 28-jarige Madelene Sagstrom uit het Zweede Upsalla. De nummer 74 van de wereld maakte vijf birdies voor een 66 (-5) en heeft een slag voorsprong op de beste speelster van dit moment, de Amerikaanse Nelly Korda, en de verrassend goed gestarte Aditi Ashok uit India. Zij is 178ste is op de wereldranglijst.
Sagstrom, die aan de University of Louisiana studeerde won één keer op de LPGA Tour: het Gainbridge Open van 2020.
Ze zegt veel te danken te hebben aan Robert Karlsson, winnaar van elf toernooien op de Europese Tour.
‘Ik zat vier jaar op de universiteit in een veilige bubbel’, zei ze een paar jaar geleden tegen ESPN. ‘Je kunt niet echt weten hoe iemand het gaat doen als ze uit die bubbel komt en prof wordt. Robert Karlsson heeft geholpen te leren in mijzelf te geloven Het maakt niet uit hoeveel andere mensen in je geloven, als je maar in jezelf gelooft.’
En dan nog dit: het was zoals gezegd een snikhete dag in Japan en mogelijk daardoor bleven er niet meer dan 22 van de zestig speelsters onder par. De gemiddelde score op Kusamigaseki was 71,446. De caddie van de Amerikaanse Lexi Thompson, Jack Fulghum, kreeg op vijftien het idee dat hij flauw zou vallen en werd vervangen door een official van Team USA.
En wat vond de (voorlopige) nummer een van het weer?
'It's hot. I'm not going to lie, it's very hot. But it's manageable. I know I mean most of us have been in Asia, played a lot of golf over here so we know kind of what to do, you drink a lot of water you have cooling towels, umbrellas, kind of just maintaining the energy and not go crazy. I think at this point it's harder for the caddies than it is for the players, so it's more about making sure they're staying upright.'
Discovery Plus zendt de tweede ronde donderdag van 0.30 – 9.00 uur rechtstreeks uit.
Stand en vanaf donderdag 0.30 uur Live Scoring via website International Golf Federation

Zie ook: de mening van caddie/coach Maarten Lafeber

Tour
  • Pro Shots